Soha nem látott áttörést érhettek el a rákgyógyításban – Tizennyolcból tizennyolc betegnél hatásos volt a kezelés

Komoly áttörést érhettek el rákkutatók a betegség gyógyításában. Tizennyolcból tizennyolc betegnél hatásos volt egy új kísérleti rákkezelés.

Tizennyolcból tizennyolc beteg meggyógyult

A világon számos klinikai tesztet végeznek a daganatos betegségek kezelésére, de olyan, hogy egy kísérleti eljárás minden betegnél működjön, eddig nem igazán történt – számolt be keddi cikkében a Rakéta.

rákgyógyítás rákkezelés rág betegség áttét kezelés orvostudomány gyógyszer kemoterápia sugárkezelés páciens kórház

Forrás: 123rf

Dr. Luis A. Diaz Jr és kutatócsapata olyan végbélrákkal küzdő betegeket kezelt egy új eljárással, akiknél még nem alakult ki áttét a betegség előrehaladtával. Mint ahogy azt a cikk írja, az ilyen típusú rákkal diagnosztizált betegek először kemoterápiás kezelést kapnak párhuzamosan a sugárterápiával. Ezt követően a daganatot sebészi úton távolítják el.

Az újfajta kezelés azonban ezeket megelőzve kezdődött azoknál a betegeknél, akik beleegyeztek, hogy részt vesznek a kutatási folyamatban és vállalták az esetlegesen ezzel járható veszélyeket.

Egy új korszak kezdődhet a rákgyógyításban

A múlt vasárnap a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elmúlt két évben elvégzett 18 kísérlet közül a betegek mindegyikénél nyom nélkül eltűnt a rák, amit endoszkópos, valamint PET- és MR-vizsgálatokkal is megerősítettek.

„Azt hiszem, hogy a rák történetében ez az első alkalom, hogy ilyesmi történt”

– nyilatkozta a The New York Timesnak Dr. Diaz, aki nem tud másik olyan esetről, ami minden betegnél tökéletesen megszüntette volna a rákot.

Az orvosok a pácienseket dosztarlimabbal kezelték, ami egy úgynevezett immunellenőrzőpont-gátló gyógyszer. Az immun-ellenőrzőpontok olyan fehérjereceptorok, amelyek csökkentik az immunválaszt, ezek kikapcsolásával pedig a szervezet képes felismerni a rákos sejtek bizonyos fajtáit és elpusztítani azokat. A terápia kifejlesztéséért Taszaku Hondzso és James P. Allison 2018-ban kapta meg az orvosi Nobel-díjat.

A tanulmány szerint a kísérletben résztvevőknél a dosztarlimab nem okozott súlyosabb mellékhatásokat, és komplikációk nélkül gyógyultak ki a rákból – írja a lap.

A gerincsérv és az egyéb porckorong elváltozások sokszor félelmet keltenek bennünk, és amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, akkor ezzel indokoljuk a derékfájdalmukat.

Leadfotó: 123rf

Oldalak