Egészség

A prosztatarák diagnosztikája új módszerrel – elkerülhető a fizikális vizsgálat

A rosszindulatú prosztatadaganat a harmadik leggyakrabban előforduló ráktípus a férfiaknál a tüdő és a vastagbél daganatos megbetegedései mellett. Diagnosztikája és terápiája pedig olykor a páciens jelentős megterhelésével jár.

A prosztatarák diagnosztizálása

Magyarországon évente körülbelül 4600 főnél diagnosztizálják a prosztatarákot és főként az 55 év feletti korosztályt érinti. Szűrése alapesetben rektális fizikális vizsgálattal történik, illetve a prosztata specifikus antigén (PSA) szintjének ellenőrzésével. Ez utóbbi érték fontos mutatószám, ugyanakkor más betegségek (például prosztatagyulladás) esetében is megnövekedhet a szintje a szervezetben. Határozottabb képet ad a dülmirigy állapotáról a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat, amely megmutatja a prosztata állományában kialakult szöveti elváltozásokat, azok helyét és kiterjedtségét. A képeken jól megkülönböztethetővé válnak a jóindulatú (pl. prosztata megnagyobbodás) és rosszindulatú folyamatok, esetleg az egyéb gyulladásos betegségek.

Speciális MR vizsgálatokkal számos kellemetlenség elkerülhető

Rosszindulatú daganat gyanúja esetén a prosztatából szövettani mintát kell venni. A biopszia alapesetben 10-12 különböző irányból történő szúrást jelent. Egy kutatás kimutatta, hogy ezzel a módszerrel gyakran nagyobb problémát okoznak a pácienseknek, mint az esetlegesen igazolt rák kockázata. Gyakran a hagyományos mintavétel után vérzés, gyulladás, hosszú hónapokig elhúzódó fájdalom jelentkezik és előfordulhat fertőződés is. Egyes becslések szerint azonban a páciensek előzetes MR-vizsgálatával elkerülhető lenne a biopsziás beavatkozások 30%-a, ami sokszor igen megterhelő a páciensek számára.

„Fontos, hogy az orvoslás során maximálisan figyelembe vegyük az emberi szempontokat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy minél hatékonyabbá kell tenni a veszélyes rosszindulatú prosztata daganatok felismerését úgy, hogy közben csökkenteni kell a diagnosztika és terápia okozta ártalmakat.” – emelte ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

A cikk folytatódik a következő oldalon

prosztatarák vizsgálat biopszia

Oldalak

Egészség
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.
Lifestyle
Senki sem szereti az olajban tocsogó krumplit sütés után. Bár a papírtörlő sokat felszív a zsiradékból, melyben a burgonyát sütöttük, tehetünk még valamit annak érdekében, hogy ne legyen túlságosan...