Utólag derült ki az igazság: ezért volt fertőzőképesebb a delta variáns

A delta variáns - mely Magyarországon jelentős számú megbetegedést és halálesetet okozott - sokkal gyorsabb ütemben fertőzött, mint a korábbi variánsok. Egy friss kutatás most fényt derített rá, valójában mi is lehetett ennek az oka.

Képes kapcsolódni a saját másolataihoz

A koronavírus-járvány során számos megbetegedést és halálesetet okozott Magyarországon - és természetesen világszerte is - a delta variáns. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet kutatói most arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon miért fertőzhetett gyorsabban a delta, mint a korábbi variánsok. Azt találták, hogy ez a mutáció - a többivel ellentétben - képes volt rá, hogy kapcsolódjon a saját másolataihoz. Az EurekAlert felületén megjelent sajtóközlemény az OEI kutatásának több izgalmas részletéről is beszámol. Kiviláglott például, hogy a delta nagyobb, összefüggő víruscsomókat, vagyis összetapadt vírusegyüttest is képezhet - a többi változatra ez a tulajdonság sem volt jellemző.

A tudósok tanulmánya a Viruses nevű tudományos folyóiratban jelent meg: a kutatók laboratóriumi kísérletek segítségével állapították meg, hogy a delta tüskefehérjéi össze tudnak tapadni, ezáltal víruscsomókat is képezhetnek, radikális mértékben növelve a fertőzőképességet.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2