Ennyi az esélye, hogy három oltás után is pozitív lesz a koronavírus-teszted

Izraeli és amerikai szakértők vizsgálták meg, mennyire valószínű, hogy valaki három védőoltás után is pozitív koronavírus-tesztet produkál.

Mennyire vagyunk védettek három oltás után?

Habár a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy tetőzni kezdett Magyarországon a koronavírus negyedik járványhulláma, korai volna még a pandémia utáni időkre gondolnunk: az újonnan regisztrált fertőzöttek, a kórházi ápolásra szorulók és az elhunytak száma még mindig nyugtalanítóan magas, jóllehet optimizmusra ad okot, hogy a meghosszabbított oltási akcióhét során kifejezetten sokan részesültek Covid elleni védőoltásban. Ugyanakkor egyre több olyan esetről hallani, melyek bizonyítják: három oltás után is el lehet kapni a koronavírust - ez a hír pedig akkor is aggasztó, ha három vakcináció után elenyésző az esélye a súlyos megbetegedésnek.

De mégis mennyi a valószínűsége annak, hogy három oltás után is megbetegedünk a koronavírussal? Most izraeli és amerikai tudósok jártak utána, milyen esélyünk van három Pfizer-vakcina után pozitív Covid-tesztet produkálni. A kutatók 306 710 izraeli, 40 évnél idősebb felnőtt adatait vették szemügyre, és arra a következtetésre jutottak, hogy a harmadik oltás jelentékeny mértékben csökkentette a megfertőződés, pontosabban a pozitív teszteredmény kockázatát, sőt a háromszor oltottak esetében a kórházba kerülés is egyértelműen ritkább volt.

Fotó: 123rf

A konkrét százalékokra is kíváncsi vagy? Lapozz!

Oldalak