Egészség

Parkinson-kór: 8 korai tünet, ami figyelmeztet a bajra

A Parkinson-kór vagy reszkető bénulás az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. Mivel április 11-én van a világnapja, összeszedtük, milyen korai tünetek jelzik a kialakulását.

1. Remegés

A végtagok rángása, remegése a Parkinson-kór egyik korai tünete. Ha észrevetted, hogy sokszor remeg a kezed, a lábad, esetleg az ujjad vagy a szád, járj utána, miért történik mindez.

Mikor normális?

A remegés csak akkor normális, ha túl sokat sportoltál, esetleg beteg vagy, illetve, ha gyógyszer okozza.

2. A kézírás lecsökkent mérete

Minden ok nélkül hirtelen lecsökkent a kézírásod mérete? A betűid aprókká váltak, a szavak összetorlódnak? A kézírás ilyen mértékű és irányú változása általában a Parkinson-kórra utal.

Mikor normális?

A kézírásod egyébként változhat, ezzel semmi baj nincs – a korral például rosszabbodik a látásod, így evidens, hogy nem látod annyira, mit írsz. Ez azonban idővel következik be, nem hirtelen.

3. A szaglás képességének elvesztése

Ha azt vetted észre, hogy bizonyos ételek, italok illatát már nem érzed – például a banánét, a medvecukorét, az ecetes uborkáét – mindenképpen kérdezd meg az orvosod a Parkinson-kórról.

Mikor normális?

Megfázás esetén a szaglásod átmenetileg „szünetelhet”, ha azonban meggyógyulsz, újra a régi leszel.

4. Probléma a járással, mozgással

Akinek elkezdenek merevvé válni az ízületei, a végtagjai, az még ne ijedjen meg, de gyanakodjon. Akkor van baj, ha a merevnek érzed a vállaid és a csípőd, illetve ha fájdalomra is panaszkodsz. Azok, akiknél Parkinson-kórt diagnosztizáltak, azt mesélték, hogy a betegség elején azt érezték, mintha a lábuk a földhöz lenne ragasztva.

Mikor normális?

Akkor, ha megsérült a karod vagy a vállad, és addig, amíg meg nem gyógyul, nem tudod rendesen használni. Az arthritis egyik tünete is lehet a merevség.

Fotó: communitytable.parade.com

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Egészség
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívást jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.
Sztárok
Noha II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg házassága tökéletesnek tűnik az utókor számára, a 2021-ben, századik életévében elhunyt herceg több évtizedes frigyük alatt nem mindig...