7 hétköznapi étel és ital, amit kerülj, ha pajzsmirigy alulműködésed van

A pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy kevés hormont termel, vagy abszolút nem működik, így lassul az anyagcsere, felütheti a fejét a depresszió, a fáradtság, vagy csökkenhet a teljesítőképesség. Ha te is ettől a betegségtől szenvedsz, pontosan tudod, milyen fontos a helyes étkezés; vannak ugyanis olyan ételek és italok, amik csak rontanak az állapotodon. Ezektől tartózkodj!

Minden, amiben glutén van

Azok, akiknek alulműködik a pajzsmirigyük, mindenképpen kerüljék a glutén fogyasztását, ami megtalálható a búzában, az árpában, a rozsban és más típusú gabonákban is. A glutén irritálhatja a vékonybelet, és rossz hatással van a pajzsmirigy hormonjait pótló gyógyszerek működésére is. Áthidaló megoldás lehet, ha mindenből teljes kiőrlésűt veszel, mert így óvod a beleidet, és segíted az emésztést.

Cukros ételek

A pajzsmirigy alulműködés lelassítja az emésztést, így nagyon könnyű pluszkilókat felszedni (a pajzsmirigy túlműködés egyébként pörgeti az emésztést, így fogyással jár). Ezért kell tartózkodnod azoktól az ételektől, amik nagyon cukrosak, és semmilyen tápanyag nincs bennük. Ha teheted, teljes mértékben zárd ki a cukrod a diétádból!

Magas zsírtartalmú fogások

Kutatások kimutatták, hogy a zsírok megakadályozzák, hogy a pajzsmirigy alulműködésre felírt gyógyszerek kifejtsék hatásukat. Illetve magát a pajzsmirigyet is negatív irányba befolyásolják, a szerv ugyanis nem tud annyi hormont termelni, amennyit kellene. Kerüld az olyan ételeket, amiket olajban, zsírban sütöttek, és próbálj lemondani a margarinról, a vajról és a majonézről is.

Fotó: greggs.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!