A halálból hozták vissza ezt a csúf állatkát! Tényleg a hibernáció az örök élet kulcsa?

Japán tudósok hoztak vissza a halálból egy olyan állatkát, akit harminc évvel ezelőtt véletlenül hibernáltak.

Elképesztően ellenállóak a külső hatásokkal szemben

Több, mint három évtizeddel ezelőtt, 1983-ban japán tudósok véletlenül két kifejlett medveállatkát és egy petét is begyűjtöttek, amikor egy moszatból vettek mintát. A vízi medve néven szintén emlegetett élőlényeket extremofilnak nevezik, mert képesek alkalmazkodni a szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal bíró élőhelyekhez. Több, mint ezer fajuk ismert, Magyarországon száz faj van jelen. Méretük 0,2 millimétertől 1,5 milliméterig terjedhet, hosszuk 0,5 milliméter. A testük a fejből és négy törzsszelvényből áll, melyekhez egy-egy pár karmos láb tartozik. Leginkább zuzmókon és mohákon érzik magukat otthon, de kőfalakon, sivatagban, mocsarakban és gleccserekben is életben maradnak.

A fent említett mintát, a kisállatokat együtt fagyasztották le 1985-ben, összesen 30 évet és 6 hónapot töltöttek -20 fokban, a jégbe fagyva. Amikor 2014-ben a laboratórium munkatársai rájöttek, mi történt, óvatosan elkezdték kiolvasztani a medveállatkákat, hogy megvizsgálhassák őket. Csodák csodájára az egyik vízi medve és a pete életben maradt.

Mintha egy ember próbált volna felkelni hétfőn reggel

A háromból két medveállatka tehát lassan, de biztosan elkezdett éledezni, nyújtózkodni, ásítozni. A SienceDirect nevű online tudományos folyóirat szerint az egész olyan volt, mintha azt nézték volna végig, ahogy valaki lassan, nehézkesen kecmereg ki az ágyból hétfőn hajnalban, hogy aztán elinduljon a munkába. Egy nappal azután, hogy az aprócska vízi medve rehidratálódott, vagyis visszaállította testének természetes nedvességtartalmát, mozogni kezdett. A megfigyelést végző tudósok feljegyezték, hogy mozgatta a negyedik pár lábát, másnap pedig igyekezett felemelni a testét.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotók: youtube.com, exposingtruth.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!