Egészség

Soha ne felejts el legalább évente egyszer nőgyógyászhoz menni!

A megelőzés rendkívül fontos az egészség megőrzése érdekében. Az olyan alattomos betegségek, mint a daganatok kialakulását még időben felfedezhetjük, ha rendszeresen részt veszünk néhány vizsgálaton.

Ilyen többek között az évente több alkalommal elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálat, melyet például az Aesthetica Orvosi Központ nőgyógyászati magánrendelésén is elvégeztethetünk. A vizsgálatokat akkor is érdemes időközönként megejteni, ha nincs semmilyen panaszunk, hiszen a még időben felismert megbetegedések ellen könnyebben felvehető a harc, mintha már egy kialakult állapotot kellene visszafordítani.

Kicsit részletesebben is utánajártunk, miért fontos a megelőzés, és a vizsgálatok menetét is bemutatjuk.

A nőgyógyászati vizsgálat menete

Négy részből álló vizsgálat történik a nőgyógyászati szakrendelésen. Először a kórelőzmény felvétele történik, ekkor a korábbi panaszokról, kezelésekről tájékoztathatja a páciens a kezelőorvost. A következő lépés a bimanuális, azaz kétkezi vizsgálat, mely fizikálisan történik. Ezt követi az ultrahanggal és a hüvelytükörrel történő további ellenőrzés.

A modern eszközök, mint az ultrahang, ma már elengedhetetlen részei a nőgyógyászatnak, hiszen akár terhesség korai megállapítására vagy szűrővizsgálatra használva pontos képet nyújt az orvosnak.

A hagyományos kézzel történő vizsgálat szintén fontos, hiszen ekkor olyan problémákat is kitapinthat a kezelőorvos, melyet esetleg az ultrahang nem tud kimutatni. A hüvelytükör segítségével pedig a méhnyak szövetéből vesz mintát, melynek laborvizsgálata alapján megállapítható az esetleges rosszindulatú elváltozás.

A rákszűrésről röviden

Bár kellemetlen érzés a mintavétel, mégis minden nőnek ajánlott évente átesnie ezen a procedurán. Érdemes a szexuális élet kezdetén már vállalkozni a nőgyógyászati rákszűrésre, hiszen a betegség már fiatal korban is kialakulhat.

A panaszmentes nőknél a rákmegelőző állapotot vizsgálják ennek a módszernek a segítségével. A beavatkozás ideális időpontja a menstruációs ciklus középideje, ami kb. a vérzés 10. és 23. napja közötti időszak. Ha olyan időpontban végzik a vizsgálatot, amikor van esély a méh üregből származó sejtek bekerülésére, az eredmény hibás lehet.

Már tinédzser korban is fontos

A legtöbb tini nem foglalkozik azzal, hogy nőgyógyászhoz forduljon. Persze, amikor már szexuális szokásaik megváltoznak, a fogamzásgátlás céljából felkeresik a nőgyógyászt, azonban sokan küzdenek menstruációs problémákkal, melyeket nem szabad félvállról venni.

A leggyakoribb hormonális és anyagcserezavar a PCOS megbetegedés biztos diagnosztizálásához nélkülözhetetlen a nőgyógyászati vizsgálat. Az időben nem kezelt kór hatással lehet a fiatal további életére, hiszen meddőség is kialakulhat a későn felfedezett betegség miatt.

Minden nőnek javasolt évente legalább egyszer felkeresnie a nőgyógyászati rendelést, hogy megelőzhetőek legyenek a súlyosabb megbetegedések.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.