Megdöbbentő, mi az oka! Ezért kerülik sokan a nőgyógyászt

Ha orvoshoz kell mennünk, azt leggyakrabban negatív élményként kezeljük, pláne, ha nőgyógyászról van szó. Szorongunk a vizsgálatoktól, szorongunk az eredményektől, pedig fontos lenne, hogy leküzdjük ilyen irányú félelmeinket, hiszen minél korábban ismernek fel egy betegséget, annál hatékonyabban lehet azt gyógyítani. Ha a testünk jelez, hallgassunk rá, és ne tartsunk attól, hogy orvosi segítséget kérjünk. Többek között erre is szeretné felhívni a figyelmet a Felelősen Magadért Egyesület. (x)

Szőnyeg alá söpörjük a problémákat

Hazánkban évente több ezer nő küzd mellrákkal, méhnyakrákkal vagy petefészekrákkal. Emellett például az endometriózis és a mióma is képes olyan kellemetlen változásokat hozni egy nő életébe, aminek hatására akár a napi teendők ellátásában is nehézségekbe ütközhet. Ilyenkor sokan az interneten keresnek megoldást, vagy a szőnyeg alá söprik a problémáikat, pedig célszerűbb lenne felkeresni egy szakembert és kikérni a véleményét, hiszen ha baj van, ő nyújthatja nekünk a legmegfelelőbb segítséget.

Szorongunk az eredményektől

Sokan gondolják úgy, hogy orvoshoz járni kellemetlen dolog, így akár el is odázódhatnak a szűrések, vagy komolyabb helyzetben az azonnali megkeresések is. Akik mégis eljutnak a vizsgálatokig, gyakran alig várják, hogy túlessenek rajta, és nem is szeretnek arra gondolni, hogy mi történik velük közben, de sokan tartanak az eredménytől is, és ezért nem mernek kérdezni. Pedig akár a vizsgálat közben is érdemes kérdezni az orvost, hogy mit csinál pontosan, de a várható eredménnyel kapcsolatban is legyenek kérdéseink.

Persze egy torokgyulladással könnyebben fordulunk szakemberhez, mint akkor, amikor valamilyen nőgyógyászati problémánk van, hiszen a vizsgálat intimitása miatt kellemetlen helyzetben érezhetjük magunkat, kiszolgáltatottságunk pedig a nemi szervekhez kötődő tabukból származhat. Félni azonban nincs okunk, akkor, ha olyan orvost találtunk, akiben megbízhatunk.

A kommunikáció oldja a gátlásokat

„Mindenki különböző személyiség és különböző lelki alkat, ebből adódóan különböző mértékben gátlásos. De az orvos-beteg kommunikáció, azt gondolom, hogy ezen nagyon sokat tud javítani. Az, hogy egy fesztelen, egyenrangú helyzetet teremtsünk, az azért feloldja a gátlások zömét. A betegségből adódóan a páciensnek van fizikai tünete, ami minél előbb kerül felismerésre, annál szélesebb terápiás lehetőségeink vannak. Mi felkínálunk ezekből a lehetőségekből mindent, ami számára személyre szabható, majd együtt döntünk. De amikor már előrehaladottabb állapotú egy betegség, akkor szűkül ez a terápiás paletta" – vallja Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) egyik alapítója.

Bármennyire is félünk tehát a vizsgálószékbe kerülni, ha baj van, fontos, hogy mielőbb felkeressük a szakembert. Mint minden orvos esetében, a nőgyógyásznál is elengedhetetlen az, hogy olyan szakembert válasszunk, akiben megbízunk, és merünk vele őszintén beszélgetni. Ajánlott, hogy azok a nők, akik szülőképes korúak, nemi életet élnek, de olyanok is, akik a menopauza tüneteit tapasztalják magukon, évente felkeressék nőgyógyász szakorvosukat. Ha rendszeresen járunk a szűrésekre, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy a két látogatás között visszafordíthatatlan betegségünk keletkezzen. A rendszeres orvosi vizsgálatokkal idejében felismerhetők és kezelhetők az időben észrevett elváltozások.

Felelősen Magadért Egyesület

A Felelősen Magadért Egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy kiálljon a felelősségteljesebb és egészségtudatosabb életmód mellett. Az egyesület arra igyekszik felhívni a nők figyelmét, hogy szánjanak több időt magukra és merjenek beszélni problémáikról. Gyakran látunk példát olyan esetekre, amikor egy nő előrébb helyezi a családjáról való gondoskodást a saját egészségénél, mondván, hogy nincs ideje a saját problémáival foglalkozni, amikor ott a családja.

A Felelősen Magadért Egyesület olyan nőgyógyászati problémákat és egyéb nőket érintő kérdéseket vitat meg, amik sokszor még egy barátnők közti beszélgetésben is tabutémának számítanak. Jaksity Kata elnök, Beke Zsuzsa ügyvezető elnök, Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, Dr. Kenessey Andrea belgyógyász szakorvos, Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta, Dr. Rangos Katalin újságíró, Városi Ágnes könyvelő, és magánszemélyek összefogtak, hogy ismertségüket, befolyásukat és szakmai tudásukat arra használják, hogy minél több nőtársuk figyelmét felkeltsék és segítsenek nekik problémáik leküzdésében.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!