Néhány növényi alapú étrend többet árthat, mint gondolnánk: ezek a termékek nem a nők barátai

Bizonyos növényi alapú étrendek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Egészségesnek hisszük, de tévesen?

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegségek kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak. A kockázat azonban drámaian csökken, ha a nők egészséges növényi alapú ételeket nassolnak, szemben az egészséges növényi alapú étrenden élő férfiakkal – írja cikkében az új tanulmányt a PsyBlog.

növény étrend vegán vega táplálék gyümölcs zöldség piac tudatos étkezés táplálkozás tanulmány szív betegség érrendszer egészséges életmód egészség

Forrás: 123rf

A gabonapehely az új sajtburger?

A növényi alapú étrend fogyasztása – ha az kevésbé egészséges ételeket, például finomított gabonaféléket, gyümölcsleveket és édességeket tartalmaz – ugyanúgy káros lehet a szívre, mint a különböző gyorskaják.

Noha manapság a növényi alapú étkezés nagy népszerűségnek örvend (többek között a szívre gyakorolt jótékony hatása miatt), az ilyen étrend sikere elsősorban bizonyos élelmiszerektől függ.

„Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy pusztán a növényi alapú vagy vegetáriánus étrend követése nem elegendő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez”

– magyarázta Demosthenes Panagiotakos professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány 2000 görög felnőttön vizsgálta az étkezési szokások és a szívbetegség kialakulása közötti kapcsolatot 10 éven keresztül. A résztvevőket különböző csoportokra osztották, attól függően, hogy naponta mennyi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye 25 százalékkal csökkent azoknál a férfiaknál, akik kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, míg ez a kedvező hatás a nőknél csak 11 százalékos volt. Panagiotakos elmondta:

„Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy már az állati eredetű termékek – elsősorban a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a feldolgozott húskészítmények – napi fogyasztásának kis mértékű csökkentése, és az egészséges növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának növelése együttesen hozzájárulhat a szív- és érrendszer javulásához”.

A nőkre veszélyesebb az egészségtelen növényi étrend

A kutatócsoport ezután azokra az alanyokra összpontosított, akik nagyobb mennyiségű növényi alapú élelmiszert fogyasztottak. Ezúttal a résztvevők étrendjét egészséges vagy egészségtelen ételekre osztották:

  • az egészséges étrend a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék és kávé vagy tea nagyobb mértékű fogyasztásából állt.
  • Az egészségtelen étrend az édesített italok, gyümölcslevek, burgonya, édességek és finomított gabonafélék magas fogyasztásából állt.

A férfiakhoz képest a nők körében sokkal nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassoltak. A nők szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázata az egészséges növényi alapú étrend követésével azonban látványosabban csökkent, mint a férfiaké.

Összegzésként a tanulmány vezetője elmondta, „a jövőben hasznos lenne, ha a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vonatkozó iránymutatások világosabb és konkrétabb táplálkozási javaslatokat tartalmaznának az ajánlott élelmiszerek típusai és az elfogyasztandó adagok tekintetében”.

Egy gyógyszerész arra figyelmeztetett, hogy egy doboz diétás kóla fogyasztása már egy óra elteltével is negatív hatással lehet a szervezetre.

Leadfotó: 123rf

Oldalak