Egészség

Ne mondj le a tésztáról - Amit a tésztafogyasztásról tudnod kell

Magyarország kifejezetten a tésztafogyasztó országok közé tartozik. Rengeteg étel alapja a különböző formájú és ízű tészta, nem meglepő tehát, hogy az egyik legfontosabb élelmiszerünk közé tartozik. A tésztafogyasztással kapcsolatban azonban számos tévhit alakult ki, sokan hízlalónak tartják és egészségtelennek, ez azonban nem egészen így van.

Mit tartalmaz a tészta?

A boltokban kapható csomagolt száraztészták alapanyagai: tojás, gabonafélék és víz. Minél több tojást tartalmaz a tészta, annál nagyobb a vitamintartalma. A tésztában megtalálható többek között a B1-, a B2-, a B6-, az A- és az E-vitamin is. Ásványi anyagok közül pedig foszfort, kalciumot, kaliumot, magnéziumot tartalmaz. Egy igazi fehérjeforrás tehát, mely ezeken túl tartalmazza az összes olyan aminósavat is, ami a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

A fogyasztásról

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A tészta fogyasztását nagyban meghatározza az, hogy milyen feltét kerül rá. Tehetünk rá különféle zöldségeket - például kukoricát, paradicsomot, paprikát, csicseriborsót, zöldborsót, zöldbabot - és még számos további zöldség közül választhatunk. Ha ízesítésre gyógynövényeket használunk - mondjuk bazsalikomot vagy petrezselymet - akkor még tovább fokozhatjuk az egészséges étel ízét, arról nem is beszélve, ha olyan olajak képezik az adott étel alapját, amelyek esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

A tésztát különböző salátákkal együtt elkeverve is fogyaszthatjuk, ami alacsony kalóriatartalmú és egyben laktató is. Ami a húsokat illeti: tehetünk rá sovány húsokat is, például halat, amelynek rendkívül magas a fehérjetartalma, a kalóriatartalma viszont alacsony. Vagy csirkemellet, sonkát és a pörkölt alapanyagaként szolgáló sertés vagy marhahúst.

Tudtad?

A tészta, amikor megvásároljuk, és még száraz formában áll rendelkezésünkre, akkor 10dkg körülbelül 350 kalóriát tartalmaz, ám miután kifőztük vízben, a kalóriatartalma csupán 100-200 kcal lesz.
A tésztának számos fajtája létezik, ezért függ az ételektől is, hogy mikor melyikre van szükségünk. A könnyebb tésztákat olyan ételekhez használjuk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak mártást, a nehezebb tésztákat pedig sűrűbb állagú mártásokhoz javasoljuk.

A spagettitészta a bolognai és a sonkás tészta egyik alapanyaga, de lehet akár a makarónié is, de az utóbbira kaphatunk külön makarónitésztát is. Húsleveshez pedig a sokak által csigatésztát vagy cérnametéltet tálalhatjuk.
A tészta számos étel alapanyaga lehet, arra kell csak odafigyelnünk, hogy megfelelő mértékben és visszafogott rendszerességgel fogyasszuk. A boltokban rendkívül széles választékban kapható: durum, száraz, csiga, orsó, kályha, szóval mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Caprice Bourret neve a 90‑es és a 2000‑es években egyet jelentett a szépséggel, ma azonban sokan már alig ismerik fel a korábbi bikinimodellt, hiszen az évek során teljesen átalakult a külseje a...
Fashion&Beauty
Ha épp frizuraváltáson gondolkodsz, akkor ne is menj tovább: vess egy pillantást Hailey Bieber vadonatúj hajviseletére, és egyből tudni fogod, mit kérj a fodrászodtól!
Egészség
Egy friss tudományos elemzés szerint óriási hiba, ha nem reggelizünk. Ezt eddig is tudtuk, de most sokkoló eredmények születtek.
Christmas
Vannak webshopok, amik vonzóak, de ne várd, hogy onnan bármi is megérkezzen karácsonyra.
Fashion&Beauty
Az ünnepi időszakban mindannyian szeretnénk egy kicsit különlegesebben kinézni – valami olyasmit viselni, ami egyszerre elegáns, kényelmes és ünnepi hangulatú.