Modernát kértél harmadik oltásnak? Akkor roppant fontos, hogy erről te is tudj

Nem egész adag oltást kap az, aki harmadszorra is az amerikai vakcina mellett dönt.

Változás a Moderna oltási protokolljában

Te is Modernát kértél harmadik oltásnak? Akkor ne lepődj majd meg, ha csak fél adag oltást kapsz. A Telex.hu kiderítette, hogy az emlékeztető oltás esetében jelentősen csökkentették a dózist. A lappal egy olvasó közölte az alábbi történetet: "A mai napon kaptam meg a harmadik Moderna-oltásomat, pontosabban fél adag oltást, mert az oltás beadásánál jelen lévő orvos a hivatalos eljárásrendre hivatkozva arra utasította a vakcinát beadó nővért, hogy csak fél adagot szívjon fel a fecskendőbe."

A Telex olvasója levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, ugyanis nem értette, miért csak fél dózist kapott a Moderna vakcinájából. Az NNK válasza a következő volt: "Amennyiben az első két oltása is Moderna volt, akkor az előírásnak megfelelően jártak el. Módosult a vakcina alkalmazási előirata 2021. 10. 25-én, erről értesítették az oltópontokat."

A Telex hozzáteszi, hogy a Moderna vakcinájának magyarországi alkalmazási előirata jelenleg az alábbiakat tartalmazza: "A Spikevax emlékeztető adagja (0,25 ml, amely 50 mikrogramm mRNS-t, az alapimmunizációs adag felét tartalmazza) legalább 6 hónappal a második adagot követően, intramuscularisan adható be 18 éves és idősebb személyeknek".

De vajon miért is van szükség arra, hogy felére csökkentsék az adagot?

Fotó: 123rf

Lapozz és megtudod!

Oldalak

  • 1
  • 2