Koronavírus-járvány: hónap végén jöhet a feketeleves, már nem csak az oltatlanok lesznek veszélyben

Vattay Gábor járványelemző szerint Magyarországon eltérően alakul a járvány, mint máshol, és még közel sincs vége a negyedik hullámnak, november végére jöhet az igazi feketeleves.

A pandémia új, gyorsabb növekedési pályára állt

Ezt szűrte le a legfrissebb adatokból Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője legújabb prognózisában. Mint azt az elemzésében írta, a változás őt is meglepte, mert arra számított, hogy olyan problémái lesznek Magyarországnak is, mint a hasonló átoltottságú országoknak, ezzel szemben, a mostani adatok dramatikusan gyors és akadálytalan növekedésre utalnak – írja az Infostart.

Visszamenőleg elemezve az elmúlt három hét adatait azt látjuk, hogy az esetszámok növekedése egy új, gyorsabb pályára állt körülbelül 7,5 napos duplázódási rátával. Egy hét késéssel a halálozás is felzárkózott ehhez és most már az is 7,5 naponként duplázódik. A kórházban lévők számának a növekedése is hasonlóvá vált a múlt héten” – fejtette ki a járványelemző a Népszavának.

A járványelemző szerint az iskolai őszi szünet miatt a következő napokban viszonylag alacsony fertőzésszámok várhatóak, utána viszont drasztikusan megnőhet a fertőzöttek száma. Ez majd azt a fals érzést keltheti, talán már elértük a csúcsot, de ez alaptalan feltételezés – hangsúlyozta.

Mi várható? Lapozz és tudd meg!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2