Mindennapi tevékenység, ami még a ráknál is veszélyesebb - Ezt jobb, ha kerülöd!

Az ülés az új rák – dióhéjban ez az eredménye azoknak a kutatásoknak, amik megvizsgálták, milyen hatással van az ember szervezetére, ha sok időt tölt egy helyben gubbasztva. Kiderült, hogy a napjuk nagy részét ülőmunkával töltő emberek esetében sokkal nagyobb a daganatos megbetegedések kockázata, sőt, egyes kutatások szerint a nők "sebezhetőbbek" ezen a téren, mint a férfiak.

A tétlenség a rák játékszere

Azoknak a nőknek, akik hat óránál többet ülnek egy helyben, 10 %-kal több esélyük van arra, hogy mell-, petefészek-, és csontvelőrák alakuljon ki náluk – derül ki a DailyMail által ismertetett egyik kutatás eredményéből. Az Amerikai Rákkutató Egyesület 1992 és 2009 között 146 ezer embert vizsgált meg, ez idő alatt 18 555 férfit és 12 236 nőt diagnosztizáltak rákos megbetegedéssel. A szakemberek arra jutottak, hogy a tétlen ülés növeli a daganat kialakulásának esélyét ugyanúgy, ahogy a fizikai aktivitás hiánya, illetve a testtömeg.

A brit weboldal által említett másik vizsgálatot a német Regensburg Egyetem végezte. Az oktatási intézmény 43 korábbi kutatást elemzett, és némiképp eltérő eredményekkel szolgált, hiszen szerintük az ülő életmód nem áll összefüggésben az emlő-, a petefészek-, a here- és a prosztatarákkal, valamint a gyomor, a nyelőcső és a non-Hodgkin limfómával. Azt azonban megerősítették, hogy valóban van kapcsolat az üléssel töltött órák száma és a vastagbél illetve méhnyálkahártya (endometriális) daganatok között. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbbet ülőknek 24 százalékkal nagyobb az esélyük a vastagbélrákra.

Fotó: workdesign.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!