Mi okozza a testképzavart?

A testünk mint a legszembetűnőbb kommunikációs eszközünk valóban sokat árul el rólunk. Az odafigyelés rendkívül fontos, de vajon hol húzódik a határ az egészséges törődés és az önsanyargatás között, illetve mi állhat ez utóbbi hátterében?


A testképzavar nem tini betegség!

Nem igényel különösebb bizonyítást az a tézis, hogy a mai ember életében kitüntetett szerepet tölt be a test. A különböző médiumok mindegyike előszeretettel foglalkozik olyan témákkal, mint az evészavarok, a sport vagy akár a megjelenés. Ezeknek is köszönhetően elterjedt az a nézet, miszerint a testképzavarok „csupán” a sztárokat utánozni vágyó tiniket érintik.

A képlet azonban korántsem ilyen egyszerű, az újabb kutatások szerint ugyanis, a külsejükkel elégedetlen emberek közül egyre nagyobb számban szerepelnek gyerekek és férfiak is. Társadalmunk jelenlegi szépségideáljának jelenléte bizonyos mértékben feloldja az életkor-, illetve nembeli különbségeket is.

 

Testterror avagy a "normalitás" utáni vágy

Susie Orbrach, angol pszichoterapeuta és pszichoanalitikus egyik elméletében „testterrornak” nevezi azt a túlzott odafigyelést, amelyet az emberek saját testükkel szemben gyakorolnak. Ennek hátterében leggyakrabban nem a kiemelkedési vagy feltűnési vágy, hanem sokkal inkább a norma utáni vágy áll. Az emberek a diétákkal, plasztikai műtétekkel nem a legszebbek vagy legfeltűnőbbek akarnak lenni, éppen ellenkezőleg, a "normális" kategóriába szeretnének beolvadni. Ez a megfeleléskényszer nem is tűnik olyan különösnek ha belegondolunk.

Jelen társadalmakban nagyrészt hiányoznak azok a szigorú állami vagy vallási előírások, amelyek korábban egyértelműen meghatározták helyettünk a dolgokat a helyes vagy helytelen koordináták mentén. Mivel ezt a szerepet nem tölti be többé külső tényező (legyen szó állami vagy vallási hatalomról), az emberek kénytelenek saját maguknak szabályokat állítani, melyhez kitűnő célt szolgálhat a testük, mint azon életterület, amelyet a leggyorsabban és leglátványosabban kontroll alá lehet venni.

A betartott diéta, az első leadott vagy akár felszedett kiló pedig reményt, pozitív megerősítést adhat arra nézve, hogy amennyiben ezen a terülten sikeresek vagyunk, az életünk más területeit is képesek lehetünk a kezünkben tartani. Ennek a magabiztosságnak a hajszolása (azaz, hogy képesek vagyunk valamit az irányításunk alatt tartani) az egyik legmeghatározóbb oka a különböző énképbeli, és ehhez kapcsolódóan akár az étkezési zavaroknak is.

Az egészséges életmód, a sport, az önmagunkra figyelés fontossága mellett a kitűzendő cél az lenne, hogy végre mindenki észrevegye és belássa: a saját teste alapvetően megfelelő, és kielégítő számára.

 

Oldalak