Egészség

Koronavírus Magyarországon: Merkely Béla elárulta, mire számíthatunk ősszel

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hány oltást kell beadatnunk ahhoz, hogy ténylegesen csökkentsük a koronavírus-fertőzés kockázatát.

"Visszaszorulóban a járvány"

Merkely Béla négy egyetem adatszolgáltatására hivatkozva ismertette, hogy ismét csökken a betegek száma, a Semmelweis Egyetemen csupán negyven koronavírus-fertőzöttet kezelnek, egyet intenzív osztályon.

"Visszaszorulóban a járvány, sikerült legyőzni a pandémiát, de a fertőzés veszélyes" – figyelmeztetett a kardiológus Merkely Béla.

Megjegyezte, hogy az omikron vagy egyéb variánsok terjedhetnek ősszel is, a koronavírus-fertőzés azonban majd „szépen felsorakozik” a többi felső légúti megbetegedés mellé. Már eddig is ismertek négy olyan koronavírust, amely közönséges náthát okozott, ez lesz az ötödik olyan vírus, amely felső légúti megbetegedést tud okozni. A fertőzések száma azonban évről évre csökkenni fog, a probléma egyre inkább szezonális jellegűvé válik. Ilyesmi történt a 20. század elején a spanyolnátha esetében is – mondta a Széchenyi-díjas orvos, aki hozzátette: Három oltást mindenkinek meg kell szereznie, negyedik-ötödik oltásban a veszélyeztetettek, az idősek esetében kell gondolkodni.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A fokhagyma nem csak remek fűszer, hanem szuper orvosság is egyben, ám ahhoz, sokáig megőrizze a frissességét, megfelelően kell tárolni.
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.