Egészség

Köszöntsük a második tavaszt – Élj tudatosan menopauza után is!

Május a női egészség hónapja, melynek alkalmából a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) egy izgalmas, interaktív eseménnyel zárta a tavasz utolsó hónapját, ahol szakértők segítségével azt a témát járták körbe, hogyan érezhetjük jól magunkat a menopauza idején, és mit tehetünk azért, hogy 40 felett is teljes életet élhessünk.

Az este végére megtudhatták a részt vevők, hogy ha készülünk erre az időszakra, tudjuk, hogy milyen változások várhatók, és mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében, sokat tehetünk azért, hogy az élet ne a menopauza tüneteiről szóljon! Sőt, a változókor időszakát egyéni fejlődésre és újrakezdésre is használhatjuk. A témában Rangos Katalin kérdezte Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét, Dr. Mangó Gabriellát, orvos-természetgyógyászt és Iványi Orsolyát, menopauza aktivistát, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagját.

A menopauzának több mint száz tünete ismert

A változókor egyénenként változó hosszúságú, de hozzávetőleg a 45 éves kortól 60 éves korig tartó átmeneti időszakot jelöli. Viszont 40 éves kortól az ösztrogén termelés már jelentősen csökken, ami bizony akár kellemetlen tünetekkel is jelentkezhet a mindennapokban. A menopauza minden nőt érint, persze van, aki könnyebben viseli, és van, aki nehezebben jut át ezeken az éveken. De az közös bennünk, hogy tudnunk kell, mi vár ránk, ha beköszönt a második tavasz! Ennek érdekében egy részletes infografikát készítettünk szakértőinkkel, mely ezen a linken található.

A menopauzának több mint száz tünete ismert, a leggyakoribbak közé tartozik az alvászavar, szorongás, elhízás, inkontinencia, ízületi problémák, fülzúgás, izzadás-hőhullám-kipirulás, alacsony libidó, szorongás, kognitív tünetek, visszatérő hüvelyi fertőzések, száraz haj, fakó bőr. A menopauza miatt a nők 80% szenved, mégis kevesen fordulnak nőgyógyászhoz.

Dr. Katona Renáta felhívta rá a figyelmet, hogy a változókor komoly életminőség romlást tud eredményezni: „Azért nagyon nehéz a menopauza, mert ez az ember egész lényét érinti. Olyan, mintha nem lennénk önmagunk. A személyiség szerkezetében is negatív változások következhetnek be.”

A szakértők elmondták, hogy van olyan nő, akinek az a legijesztőbb, hogy romlik a memóriája; van, aki az alvászavar miatti kimerülést, a hőhullámokat vagy a szorongást kezeli nehezen. Van, aki a libidó csökkenése, a hüvelyszárazság miatt keseredik el. Nemcsak a tünetegyüttesek egyénfüggőek tehát, hanem az is, kit, mi visel meg a leginkább.

Meríts erőt a változásból: Éljen a második tavasz!

A beszélgetésen a szakértők hangsúlyozták, hogy nem érdemes szenvedni a változókor alatt, hanem tudatosan kell kezelni ezt az időszakot, és utánajárni annak, hogyan vehetjük vissza az életünk feletti irányítást. A menopauzában érdemes inkább az önmegvalósítás lehetőségét látni és második tavaszként értékelni azt.

Iványi Orsolya kiemelte: „Nem szabad ölbe tett kézzel várni, hogy magától megjavuljanak a dolgok. Össze kell rakni egy eszközcsomagot, amiben gyógyszerek, természetes megoldások szerepelnek, hiszen a lényeg, hogy egészségesen, boldogan éljünk. Ha kezeljük a tüneteket, akkor észrevehetjük, hogy a változókorban hatalmas mennyiségű kreatív energia szabadul fel, amit magunk javára fordíthatunk. Gondoljunk Marta Stewartra, aki a saját vállalkozását 50 évesen kezdte el!”

FEME Body Talks a menopauzáról - Femcafe

Erre több jó példát is láthattunk a résztvevők között, akik megosztották, hogy van, aki Pilates edzői tanfolyamot végzett el, stílus tanácsadó lett, elkezdett spanyolul és franciául tanulni, de olyan is volt, aki lefutotta élete első félmaratonját.

Tünetek kezelése

A Body Talks rendezvényen a szakértők számos tanácsot adtak arra, hogy mit tehetünk azért, hogy jól legyünk. Dr. Katona Renáta elmondta, hogy ma már nagyon széles a kínálat, így a rendszeresen előforduló, a mindennapokat nehezítő tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki pedig segít majd megtalálni a megfelelő, személyre szabott kezelést, és kockázat-haszon mérlegelésével dönteni a hormonterápiáról. De annak sem kell elkeserednie, aki nem részesülhet hormonterápiában, nekik is több lehetőség áll a rendelkezésükre.

Mivel a Body Talks-on a résztvevők kíváncsiak voltak az alacsony libidó kezelésére, ezért Iványi Orsolya javasolta, hogy mindenki bátran kísérletezzen, ugyanis ma már nagyon széles paletta áll a nők rendelkezésére, sőt, női szexshopban szép, elegáns eszközöket is találhatunk. A hüvelyszárazságra pedig mindenképp ajánlott krém vagy más terápia rendszeres használata, továbbá érdemes az intimtorna módszerét is elsajátítani. Hiszen, ezek mind segíthetnek abban, hogy a változókorban lévő nők újból élvezni tudják a szexuális együttlétet a partnerükkel.

Dr. Mangó Gabriella felhívta a figyelmet arra, hogy a környezeti hatásoknak hatalmas szerepük van a női egészségünket illetően is: „Rengeteg idegen ösztrogénszerű anyag jut a szervezetbe a műanyagok használatával, amelyek felborítják a hormonháztartást. Ezért a műanyag palackos üdítőket, kapszulás mosószereket érdemes kerülni.” Továbbá a D-vitamin szint mérése és emelt mennyiségű D-vitamin szedése is ajánlott. Hogy nekünk mennyi D-vitaminra van szükségünk, abban mindig érdemes szakember segítségét kérnünk.

Rendszeres mozgás, diéta

A súlygyarapodás a menopauza egyik, szinte elkerülhetetlen velejárója, amelynek az az oka, hogy a test alapanyagcseréje lelassul. Illetve a menstruáció megszűnésével a női ciklus addigi jelentős energiafelhasználása is megszűnik, ezért, ha ugyanannyit mozgunk, és ugyanúgy étkezünk, mint menopauza előtt, hízni fogunk. Ezt ellensúlyozni kiegyensúlyozott étkezéssel, például a mediterrán étrenddel, valamint mozgással tudjuk.

A sport nemcsak az elhízás ellenszere, hanem a csontritkulás ellen is prevenciót jelent, valamint a szív- és érrendszer karbantartására is elengedhetetlen. Továbbá a menopauza egyik legzavaróbb velejárója, a hőhullámok is sokkal kevesebbszer jelentkeznek, ha rendszeresen mozgunk. Ráadásul, a mozgás által olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek az örömérzésért, a hangulatért, a libidóért felelősek, tehát a rendszeres mozgás a közérzetünket is nagy mértékben javítani tudja.

A FEME Body Talks beszélgetésén még számos egyéb megoldás és téma felmerült, továbbá a részt vevők személyesen is kérdezhettek a szakértőktől. A beszélgetést visszanézhetitek ezen a linken, vagy meghallgathatjátok Spotify-on.

Ősszel újabb eseménnyel várnak majd Titeket. Addig is, ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnátok, vagy beszélgetnétek szakértőikkel, írjátok meg a [email protected] címre, és kövessétek őket Facebookon, Instagramon, Youtube-on és Spotify-on!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...