Egészség

A kormány csökkentené az államilag támogatott mellrákszűrés korhatárát: Ez lehet az új felső határ

Jelentősen csökkentené a kormány az államilag támogatott, kétévente igénybe vehető mellrákszűrés felső korhatárát a kormány.

A leggyakoribb daganattípus a nők körében

A mellrák a leggyakoribb daganattípus a nők körében hazánkban, évente mintegy 9 ezer nőnél diagnosztizálják a borzalmas kórt, melyből körülbelül 2500-an belehalnak. "Nagyon fontos, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, hiszen ha valaki késlekedik 4 hetet, az 9-26 százalékkal növelheti meg a halálozás arányát. Ezek óriási számok, és minden további késedelem ugyanígy növeli a halál kockázatát" - mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Rozványi Balázs az RTL Híradónak.

Az egyesület alelnöke, Tóth Krisztina elmondta, hogy 2011 és 2019 között 30 százalékkal nőtt a 45 év alattiaknál a mellrákkal diagnosztikzáltak száma, ezért indokolt lenne lejjebb vinni az ingyenes szűrés felső korhatárát. Tóth tudomása szerint már egy javaslat is megfogalmazódott ezzel kapcsolatban.

mellrák szűrés állami támogatás

Október egyébként a mellrák elleni küzdelem hónapja, vasárnap este a Lánchíd is rózsaszínbe borult, amely a mellrákot jelképező szín.

Forrás: via Fotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Fashion&Beauty
Idén újra divatba jöttek az egyrészes fürdőruhák, Sydney Sweeney pedig le is csapott néhányra, amelyek tökéletesen mutattak irigylésre méltó alakján.
Sztárok
Kihirdették a Szentkirályi Tehetségprogram három nyertesét, amelyben ezúttal női sportolók diadalmaskodtak. A szakmai zsűri a 14-18 éves fiatal sportolók közül választotta ki azt a hármat, akiknek a...
Lifestyle