Megőrjít az allergia? 5 tipp, hogyan tegyél ellene

Nemsokára jön a tavasz, és akik a pollenre, réti növényekre allergiásak, azoknak a betegség beárnyékolja az első virágok, az ébredő természet csodás élményét. Ráadásul az allergiások száma eddig nem látott méreteket ölt. Rengeteg hasznos gyógyszert, tablettát lehet szedni az orrfolyás, tüsszögés, köhögés ellen, de vannak egyszerűbb praktikák is, melyekkel csökkenthetjük a kellemetlenségeket. Íme 5 egyszerű tipp.

Kerüld a cukrot!
A cukros ételek kerülése mindenkinek javasolt, ám az allergiásoknak méginkább. Mind a cukrot, mint a C-vitamint – ami az immunrendszert erősíti, és sokat segít az allergia ellen – az inzulin szállítja, de az inzulin inkább a cukrot viszi a sejtekhez. Az allergia nem más, mint immunreakció, emellett gyulladással jár. A magasabb vércukorszint pedig akár 75 %-kal is lecsökkentheti az immunrendszer teljesítményét, ráadásul gyulladást is okoz a testben.

Fordulj a természethez!
A különböző gyógyszerek természetesen hasznosak, de más lehetőség is van, hogy csökkentsük az allergiás tüneteket. A manapság felkapott ginkgo biloba nevű gyógynövény például nemcsak a rossz vérkeringést javítja, hanem az allergiásokon is segíthet, gátolja ugyanis az allergének működését. Az alkalmazott gyógyszerek úgynevezett antihisztaminokkal dolgoznak, mely a csalánban is megtalálható, így a csalántea is tökéletes házi gyógymód lehet.

Zárd az ablakot!
A pollen mindenütt ott van a levegőben, a legegyszerűbb védekezési mód tehát, hogy kizárod a helyiségekből. Szellőztess kevesebbszer, napközben inkább tartsd csukva az ablakot, levegőcserére válaszd az éjszakát, mert ekkor sokkal alacsonyabb a pollenkoncentráció. Ha autóval közlekedsz, akkor is legyen felhúzva az ablak.

Óvatosan a tejtermékekkel!
A hőkezelt tej az alkalmazott eljárások miatt már semmit nem tartalmaz azokból az anyagokból, ami a friss termékben megtalálható, ugyanakkor nehéz megemészteni, és nagymennyiségű nyákot képez. Többek között asztmásoknál is hatalmas fejlődés tapasztalható a tej, tejszín, sajt elhagyása után. Jó hír azonban, hogy élőflórás termékeket, joghurtot, kefírt bátran fogyaszthat mindenki.

Használj sokszor szappant!
Ha az allergiaszezon idején kilépünk az utcára, lehetetlen, hogy ne tapadjon a ruhánkra, bőrünkre a pollen, ez pedig a szerencsétlen beteget folyamatosan irritálja. Amint teheted, moss kezet, arcot, mindenképpen szappannal, alaposan, és a többször beiktatott zuhany is hasznos lehet. A ruhadarabokat pedig lehetőleg egy-két használat után tedd mosógépbe.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!