"Az a legcsodálatosabb, amikor az első ultrahangon megpillantjuk a magzatot"

Dr. Marzia Abdul-Khaliq több mint, egy éve csatlakozott a Versys Clinics kiváló csapatához. A szülész-nőgyógyász Afganisztánból érkezett hazánkba 1994-ben, hogy elvégezze az orvosi egyetemet. Az iskola sikeres elvégzése után Budapesten, az I. Számú Női Klinikán dolgozott sok éven át. Akkoriban még a férfi szülész-nőgyógyászok voltak többségben Magyarországon, így Dr. Marzia Abdul Khaliq volt az egyetlen hölgy a Klinikán. A doktornő szerint egy nő másképp tud helytállni ebben a szakmában. Két csodálatos gyermek édesanyjaként, maga is tapasztalta a várandósság folyamatát, így igazán pontosan tudja, miről beszélnek a páciensei. (x)

Mikor döntötte el, hogy szülész-nőgyógyász szeretne lenni?

Afganisztánban a nővérem szülésznő volt, így korán beleláttam a szakmába. Egészen fiatalon, szinte gyerekként bejártam hozzá a kórházba, olykor az ügyeleti idejében is. Figyeltem őt, hogyan látja el a feladatát és csodáltam az elhivatottságát és azt, hogy miként szerez örömteli pillanatokat a kismamáknak. Mindig megható volt, amikor egy család látogatóba érkezett a kórházba, hogy megnézze az újszülött kisbabát. Látva a sok boldog embert, tinédzserkoromban úgy határoztam, hogy szülész-nőgyógyász szeretnék lenni.

Milyenek voltak az első tapasztalatai szülész-nőgyógyászként?

Eleinte sokan meglepődtek, hogy van női szülész-nőgyógyász, mert azelőtt nem igazán volt rá példa. Amikor elkezdtem praktizálni, leginkább a külföldről érkezett és többnyire muszlim vallású nők kerestek csak kifejezetten női szülész-nőgyógyászokat. Rövid időn belül már egyre több páciens érkezett hozzám vallástól függetlenül is. Imádtam csinálni, büszke voltam, hogy bizalommal fordulnak hozzám a nők. Többször előfordult, hogy éjjel hívtak be a klinikára, és a kislányomat nem tudtam kire bízni, így vele együtt mentem a kötelességemre. Amíg én a szülőszobában éppen a szülést vezettem, addig ő a másik szobában aludt.

Mit gondol, miért más egy női szülész-nőgyógyász?

Egy nő talán jobban átérzi a nőgyógyászati gondokat, érzelmeket. Ismeri a fájdalmakat, sőt, a női lelket is, ami ennél a szakterületnél végtelenül fontos. Vannak olyan páciensek, akik nyíltan, teljesen őszintén nem tudnak beszélni egy intim helyzetről egy férfi kollégával. Sokszor tapasztaljuk, hogy annyira zavarban vannak egy tünettől, hogy inkább el se mennek orvoshoz és várnak, hátha magától elmúlik a probléma.

Mindezeken kívül a saját tapasztalatai is nagyon fontosak egy női szakorvosnak: én is voltam várandós, tudom, hogy milyen érzés, amikor először megmozdul a baba a pocakban. Anya vagyok, tudom, hogy min megy keresztül a nő, amíg világra jön a kisbabája. Mivel a kislányomat, majd később a kisfiamat is császármetszéssel szültem - mert sajnos mindkét terhességnél fekvési rendellenesség állt fenn -, pontosan tisztában vagyok azzal, hogy ez a műtét mivel jár, hiszen a saját bőrömön tapasztaltam. Ez pedig nagyon sokat segít, amikor orvosként végzem a császármetszést.

Több mint egy éve dolgozik a Versys Clinicsnél. Miért gondolta úgy, hogy inkább a női meddő pácienseken szeretne segíteni?

Azt gondolom, hogy a mi szakmánknak ez a csúcsa, ez a leggyönyörűbb ága. Már az I. Számú Női Klinikán is foglalkoztunk a lombikprogrammal, és ott szembesültem vele, hogy mennyi meddő pár van itthon. Sajnos a sok örömteli pillanatot néha megszakította egy-egy rossz is, ami szintén segített a döntésben. Abortuszokat is kellett végeznem, amit nagyon nem szerettem, napokig rosszul voltam utána lelkileg.

Majd pár éve, amikor Londonban jártam, úgy hozta a sors, hogy több gyermektelen nővel is beszélgettem, ami megadta az utolsó lökést ebbe az irányba. Amikor megtudták, hogy mivel foglalkozom, azonnal megkérdezték tőlem, hogy Magyarországon mennyire sikeresek a lombikprogramok. Akkor nem tudtam pontos adatot mondani, de amint visszaérkeztem, belevetettem magam, és teljesen világossá vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni és azt is tudtam, hogy a Versysben.

Egy év elteltével milyen tapasztalatai vannak?

Óriási élmény és nagyon boldog vagyok, hogy ennyi idő alatt is milyen sok párnak tudtam segíteni már a családalapításban. Eleinte kissé aggódtam, hogy vajon helyt tudok-e állni a fantasztikus eredményeket felmutató klinikán… Ma már érzem, hogy sikerült. Szeretnek a páciensek és megbíznak bennem, ez pedig hatalmas kincs. Az elmúlt egy évben számos várandós kismamával találkozhattam, ami hatalmas boldogság, hiszen a várandósság már az én munkám gyümölcse is. A kislányomnak sokszor elmesélem, amikor hazaérek, hogy milyen hatalmas boldogság, amikor egy párt gyermekhez segítettünk. Múltkor megkérdezték tőle, hogy mi szeretne lenni. Gondolkodás nélkül azt válaszolta, hogy szülész-nőgyógyász, mint az anyukám. Mondanom sem kell, mennyire meghatódtam.

Oldalak

Utazás
Úgy tűnik, havazni fog Mikulás napján, ám korántsem biztos, hogy ettől mindenki el lesz ragadtatva.
Home&Design
A szakemberek nem javasolják, hogy télen a lakásban teregess, ez ugyanis nemcsak penészesedéshez, de nem várt egészségügyi problémákhoz is vezethet.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi ex-hercegnét. A végeredmény megosztó lett.