Magyar találmány forradalmasíthatja a fertőzések kezelését

Az idei évben egy fertőtlenítőszer kapta a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A magyar fejlesztésű Solumium környezetbarát módon alkalmazható és megoldást kínál antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is – írja az MTI.

A test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani

A szert kifejlesztő Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert. Ennek segítségével (a klór kémiai jellemzői miatt) a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, tehát az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Hatóanyagával képes gyógyítani az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozta sebfertőzéseket, ráadásul más fertőtlenítőszerekhez képest használat után nyom nélkül elpárolog, ezért nem károsítja a környezetet. A nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékeket elsősorban a fogászatban hasznosítják.

Fotó: thenypost.wordpress.com

Oldalak

Sztárok
Noha Vándor Éva lassan már a hetedik X-hez közelít, ez egyáltalán nem látszik rajta: a Jászai Mari-díjas színésznőnek semmi oka panaszra, hiszen napjainkban is fantasztikus formában van.
Sztárok
A hosszas kaland végén Timi nyerte el Árpa Attila szívét, aki jelenleg úgy gondolja, az idő fogja elmondani, hogy működőképes-e a kapcsolatuk.