Egészség

Magyar kutatók érhetnek el hatalmas áttörést a tüdőbetegségek területén: Előre jelezhetik a bajt

A krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek eltérő kórlefolyása előrejelzéseinek kutatására nyert el 1,2 milliárd forint állami támogatást az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK).

Biobankot is létrehoznak

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap pénteki közlése szerint pályázatukon a konzorcium a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegek és koronavírus-fertőzöttek molekuláris jellemzése mellett biobankot hoz létre.

Mint írták, konzorciumvezetőként az OKPI a krónikus légúti gyulladással járó tüdőbetegségek, így a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis (CF) gyulladásos folyamatait vizsgálja modern molekuláris technológiákkal. A kutatások egyik célja olyan biomarkerek keresése, amelyek lehetővé teszik az eltérő gyulladásos folyamatokkal érintett betegek állapotsúlyosbodásának előrejelzését, valamint annak megállapítását, hogy milyen rizikója van tüdődaganatok kialakulásának a pácienseknél. A különböző gyulladásos folyamatok molekuláris vizsgálatai nemcsak egy betegség kialakulásának és fejlődésének jobb megértését szolgálják, hanem a jövőben új gyógyszeres terápiás célpontok és új diagnosztikai módszerek kifejlesztését is lehetővé teszik - fejtették ki.
Kattints a további képekért!

Forrás: MTI Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Merle Oberon nézők millióinak szívébe lopta be magát, de a filmszakma is rajongott érte, köszönhetően fantasztikus tehetségének, no és persze lehengerlő szépségének. Sorsa végül mégis úgy alakult,...
Sztárok
Barbara Wussow a nyolcvanas években A klinika című sorozatban nyújtott alakításának köszönhetően lopta be magát a nézők szívébe. A színésznő már a hatodik X felett jár, de még mindig remek formában...
Lifestyle
Az egyetemista lány másnaposan fedezte fel, hogy valami egészen fantasztikus dolgot kreált. A fiatal feltaláló egy vagyont keresett a nem mindennapi ötlettel.