Letagadható évek - Így ápold a bőrödet életkorod szerint

Gondolkozott már azon, mennyit változik egy arc karaktere az évek során? Ám ha az ember tisztában van önmagával és a lehetőségeivel, olyan egyéni stílust alakíthat ki, melyet híven tükröz az öltözködése, a frizurája, a tárgyai – s akár még a szépészeti módszerek is, melyeket alkalmaz. Hogy hogyan is ellensúlyozhatjuk az idő múlását, Dr. Siklós Krisztinának, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászának segítségével jártuk körbe lehetőségeinket korcsoportnak megfelelően…

20 évesen

A bőr
Húszas éveinkben működik a legtökéletesebben bőrünk anyagcseréje. Megfelelő gyorsasággal cserélődnek a hámsejtek a bőr puha és sima, nem hámlik, nem gyulladt. A bőrfelszín alatti kötőszövet kollagén- és elasztikus- (vagyis a rugalmatlan és rugalmas) rostjainak szintje optimális, ezért a rugalmasság és a telítettség szintén optimális. Húszas éveinkben az egyedüli probléma a korai ráncosodás lehet, valamint a szabad gyökök elszaporodása miatti visszafordíthatatlan károsodás. Utóbbi oka a sok stressz, a dohányzás, a mértéktelen napozás, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás.

Megelőzés
Használjon könnyű hidratáló krémeket. A sminket és a szennyeződést mindig nagyon alaposan mossa le az arcáról. Kerülje az erős napfényt és a lehető legkevesebbet tartózkodjon szellőzetlen, füstös helyiségekben. Hetente legalább egyszer radírozza le az arcát és az egész testét. Zuhanyozás után vizes testét masszírozza át valamilyen finom olajjal (pl. mandula, jojoba, avokadó). Az éjszakázást mindig kompenzálja vízivással és alvással.

30 évesen

A bőr
Harmincas éveinkben fedezzük fel először a változásokat az arcbőrünkön, és a nők ekkor talán már kicsit elégedetlenek is az erősödő cellulite- gödrök és a fogyáscsíkok miatt is. Mostanra lassultak a különböző anyagcsere- folyamatok, így a leépítő funkciók kerültek túlsúlyba. A szem környékén megjelennek az apró szarkalábak, mélyülni kezdenek a mimikai ráncok is. Bőrsejtjeink könnyebben veszítenek víztartalmukból. Szülés után a nőknek számolniuk kell a hormonális és az idegrendszeri következményekkel. Talán túlságosan lehangolónak tűnhetnek a tények, ám az eddiginél egy picivel több fegyelemmel még sokáig fiatalos és sugárzóan szép maradhat.

Megelőzés
Gondolja át az étrendjét: sok antioxidánsban gazdag, friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Lehetőleg kerülje az éjszakázást, alkoholt csak különleges alkalmakkor igyon. A dohányzásnál jobban semmi sem ráncosít! A cigaretta méreganyagai töredékére rövidítik a sejtek élettartamát. Használjon fényvédelemmel ellátott, antioxidáns- tartalmú krémeket, és fontos tudnia, hogy ezek is csak a leégéstől védenek. Ha a napsugarak öregítő hatásától szeretné megóvni magát, nyaralási idején legyen állandó társa a kalap, a napszemüveg, és egyvégtében csak15- 20 percet tartózkodjon közvetlenül a napon. Legalább havonta járjon kozmetikai kezelésre, hetente egyszer teljes testmasszázsra. A radírozást, testolajozást és a sós fürdőt alkalmazza továbbra is. Évente kétszer – ősszel és tavasszal – tartson méregtelenítő kúrát. Tanuljon meg relaxálni, meditálni: a nyugalomnál semmi sem konzervál jobban.

40 évesen

A bőr
Rohamosan mélyülő ráncok és a bőr elasztikusságának fokozott csökkenése jellemző. Ezek oka a mértéktelen napozás és szoláriumozás mellett a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének csökkenése a szervezetben. Az ösztrogén segít egyensúlyban tartan a bőrt felépítő anyagok (elsősorban a kollagén- és az elasztikus rostok) szerkezetét, valamint a sejtek víz- és zsírtartalmát is. Ezért 40 körül a bőr szárazabb és fakóbb, mint ahogy azt megszoktuk.

Oldalak

Lifestyle
Az élmezőnyben nem volt változás, mivel még mindig egy romantikus vígjáték tarol a magyar Netflixen, de feltűnt egy rózsaszín unikornis is a semmiből, aki igazából póni.
Sztárok
Peller Mariann háziasszonyként csatlakozott az Anya jól van (?) konferenciánkhoz, melynek során számos kulcsfontosságú kérdésben hallgathattunk végig szakmai előadásokat, beszélgetéseket. Az...
Sztárok
Nincsenek túl fényes kilátásai Harry hercegnek a családjával való kibékülése kapcsán, egy szakért szerint viszont lenne egy megoldás, ami segíthet.