Egészség

Kullancs ment a kutyádba vagy a macskádba? Így távolítsd el szakszerűen!

Nyáron sokkal többször és több ideig vannak a kedvenceink kint a szabadban, így automatikusan megnő annak az esélye, hogy összeszedjenek néhány kullancsot. Az élősködő eltávolítása nem ördöngösség, de könnyen bajt okozhatunk, ha nem szakszerűen vesszük ki őket: segítünk, hogyan kell profin csinálni!

A rendszeres ellenőrzés fontossága

Senkit sem kell győzködnünk arról, hogy a kullancsok mielőbbi eltávolítása kiemelt fontosságú. Hazánkban az általuk terjesztett betegségek közül a babesia-fertőzés és a Lyme-kór a legveszélyesebb, utóbbi amellett, hogy néhány napon belül elpusztíthatja a kutyust vagy a cicát, az ember egészségében is kárt tehet. Jó tudni, hogy ha az élősködő 24 órán keresztül bent marad az állatban, ráadásul fertőzött is, akkor szinte biztos, hogy a kedvencünk is megfertőződik.

Célszerű tehát minden nap átvizsgálni az állatokat, hogy időben megtaláljuk az élősködőt, és el is tudjuk távolítani. Ha kiszedésre kerülne a sor, ne pánikoljunk: a hogyankell.hu leírja, mi a titka a szakszerű kivételnek:

  • Fertőtlenítsük a kullancs kiszedő csipeszt, kanalat. Fontos, hogy ne kenjük be a parazitát kenőccsel, folyadékkal, mert ilyenkor a béltartalmát a sebbe juttathatja.
  • A csipesszel közelítsük meg a kullancsot úgy, hogy minél kevesebbet piszkáljuk, nyomogatjuk. Válasszuk el a környező szőrszálakat, és ha szükséges, kicsit feszítsük meg a bőrt.
  • Fogjuk meg a kullancsot a feji részénél, a lehető legközelebb a bőrhöz. Ne csavargassuk a fejét, hiszen ugyanazt az eredményt érjük el, mintha bekennénk kenőccsel: az élősködő visszaöklendezi a sebbe a béltartalmát.
  • Húzzuk felfelé finom, de határozott mozdulattal, egyenletes erőkifejtést gyakorolva a kullancsra, hogy a bőr is felemelkedjen, egy kis sátrat képezzen. A parazita a húzás hatására elengedi a bőrt.
  • Ha ez nem történik meg azonnal, akkor se csavargassuk, vagy nyomjuk meg a potrohát, mert ebben az esetben a benne lévő kórokozókat kipréseljük! Ne engedjük el a kullancsot, csak húzzuk, egyenletesen növelve a kifejtett erőt.
  • Ha sikerült kivenni, akkor fertőtlenítsük a csípés helyét vagy az esetleges sebet, majd a kezünket is, és ha szükséges, ragtapasszal zárjuk le a sebet. Ne feledkezzünk meg a használt eszközök fertőtlenítéséről sem!

Tipp: Nem árt, ha megőrizzük a kullancsot, hiszen ha később gond adódna, az orvos meg tudja vizsgálni az élősködőt, és könnyebben el tudja dönteni, milyen kezelés szükséges.

Fotó: how-to-get-tips.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!