Ez várhat a stroke után Kulka Jánosra - Ettől függ, mennyire lesz súlyos a károsodás

Az egész ország egy emberként izgul Kulka Jánosért, aki kedd este stroke-ot kapott. Bár a színész, akin azonnal életmentő műtétet hajtottak végre, friss hírek szerint szerda este magához tért, még nem tudni, szenvedett-e maradandó károsodást. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a stroke-ról, többek között azt, milyen következményei vannak, és mik az esélyei a teljes felépülésnek.

A stroke-ról

A stroke kifejezés angol szó, jelentése ütés, csapás. Akkor alakul ki, amikor valamely agyterület vérellátása leromlik, és az ott lévő sejtek egy része elpusztul. A vérellátási zavarnak többféle oka lehet: egy szívből elszabaduló vérrög, de a nyaki vagy a koponyán belüli erek szűkülete is állhat a háttérben. A stroke-nak két típusa van: az ischaemiás – azaz vérhiányos – és a vérzéses stroke.

Az ischaemiás stroke a gyakoribb, az összes eset 83%-át teszi ki. Ilyenkor egy vérrög útját állja a véráramlásnak, így bizonyos agyterületek nem kapnak elég vért. A másik forma a vérzéses stroke, amelynek során az agyban vagy az agy körül megreped egy ér, és vér szivárog az agyba.

Évente kb. 40 ezer embert érint

A stroke manapság már népbetegségnek számít, hiszen a halálozási statisztikák szerint a harmadik leggyakoribb ok a szív-érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek után. A weborvos azt írja, Magyarországon évente kb. 40 ezer új beteget érint, akik közül minden harmadik azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül életét veszti. Nem kevésbé elszomorító statisztika, hogy a túlélők fele egy ismétlődő agyi érkatasztrófa következtében hal meg 5 éven belül.

A stroke leginkább a magas vérnyomású, illetve túlsúlyos embereket, a cukorbetegeket és a dohányosokat érinti, de ugyanúgy számít az életkor, a nem vagy a genetika is. A férfiak esetében 40, a nők esetében 50 éves kor fölött már nagyon vigyázni kell; Kulka János 57 éves, így a kora alapján veszélyeztetett volt.

Tünetei

A stroke-nak vannak előjelei; ha saját magunkon vagy bárki máson észleljük a következő tüneteket, azonnal kórházba kell menni.

  • a test egyik oldalának gyengesége, zsibbadása
  • nehézkes beszéd
  • súlyos fejfájás
  • látásproblémák
  • zavartság
  • szédülés

Mitől függ, mennyire súlyos Kulka János állapota? Kattints!

Fotó: familychiropracticcolumbus.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!