Kiderült, lehetnek-e hosszútávon mellékhatásai a Covid-vakcinának

Sokan azt mondják, nem adatnák be maguknak az ellenszert, mert tartanak a következményeitől. Szakértők elárulták, van-e okunk aggodalomra.

Covid-vakcina

Magyarországon körülbelül március óta van komolyan jelen a koronavírus. Az első szakaszt bezárva, önkéntes karanténban töltötte a lakosság nagy része, a nyári szabadulást követően pedig ősszel hozzánk is elért a második hullám, mely jelenleg is megnehezíti a mindennapjainkat. Az előzőhöz hasonló korlátozásokra a kormány korábbi bejelentése alapján nem kell számítani, de kiemelten fontos, hogy továbbra is betartsuk a szabályokat, előírásokat - például a kötelező maszkviselést - annak érdekében, hogy a fertőzést megállítsuk és vigyázzunk egymásra.

Tudjuk, hogy amíg nem fejlesztik ki az ellenszert, addig a helyzet nem változik túlzottan, ezért is várja mindenki a vakcinát, mert egyfajta megnyugvást adna a bizonytalanságra. Írtunk már arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az EU országait, ne különítsék el maguknak az oltáshoz szükséges alapanyagokat, hanem közös erővel dolgozzanak egy egységes szer előállításán. Néhány napja Orbán Viktor azt mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában, hogy szerinte a szabadulás jövő nyárra várható, addigra jutunk hozzá a vakcinához. Hogy melyik vállalatnak sikerül végül piacra dobnia az ellenszert, egyelőre még mindig a találgatások főszereplője.

De vajon teljesen biztonságos lesz-e az anyag? Sokan úgy gondolják - tekintve, hogy ismeretlen vizeken járunk -, amennyiben nem teszik kötelezővé a beadatását, nem fogják kérelmezni az oltást, mert tartanak a hosszútávú egészségügyi következményektől. Ez persze érthető, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az ilyen szerek kifejlesztését nagyon hosszú tesztfolyamatok előzik meg, addig pedig nem igazán engedik azokat a tömegek elé tárni, amíg 100 százalékos biztonságot nem tudnak garantálni a kutatók. Most a Medium.com cikke alapján összefoglaljuk, van-e egyáltalán okunk aggódni a kérdést illetően.

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!