Miért halnak meg ilyen sokan koronavírusban Magyarországon? A szakértő válaszol

A világjárvány rámutatott arra, hogy nemzetközi összehasonlításban kirívóan rossz a magyar emberek egészségi állapota - mondta a dietetikus, aki a modern társadalom egyik legismertebb népbetegségét okolta a rendkívül magas hazai koronavírus-halálozásért.

Egy jól ismert népbetegség

Tegnap mi is megírtuk a szomorú hírt, miszerint ma már Magyarországon hal meg a legtöbb ember népességarányosan a koronavírus-fertőzés következtében. Ezáltal olyan államokat előztünk meg, mint Csehország, San Marino, Bosznia-Hercegovina, Montenegro vagy épp Bulgária - a felsorolt országok is mutatják, hogy a magas halálozás voltaképp regionális sajátosság is, de emellett számos egyéb tényező is hozzájárult ahhoz, hogy hazánk a lista éllovasa legyen. A szakértők többsége - a lassan reagáló hazai járványügy mellett - a magyat emberek rossz egészségügyi állapotát okolja a kialakult helyzet miatt.

Fotó: 123rf

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elsősorban a modern társadalmak jól ismert népbetegségében, az elhízásban látja a drámai halálozási adatok okát - írja a Hvg360. A magyar felnőttek 60-65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, míg a gyermekek körében ugyanez az arány 25-30 százalékos, ami szintén magasnak mondható. A lap cikkében hozzáteszi: a 65 év feletti lakosság körében az arány egyenesen siralmas, ugyanis 80 százalékuk valamilyen mértékű súlyfelesleggel küzd. Európában Magyarország az első helyen áll az elhízás tekintetében, az OECD országai között pedig a negyedik helyen szerepelünk - olyan államok előznek meg minket, mint Új-Zéland, Mexikó vagy épp az USA.

"Magyarországon sokan azt sem tudják, hogy a túlsúly betegség, ami magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezet" - mondta a Hvg360-nak Antal Emese dietetikus, aki kiemelte: napjainkban többletjelentőségre tesz szert ez a népbetegség, hiszen a koronavírus-járványban a túlsúly az életkor után a második legfontosabb rizikófaktor. Az idősek után az elhízottakra és a cukorbetegekre nézve lehet különösen veszélyes a betegség.

Fotó: 123rf

Sajnos a legfrissebb statisztikák alapján elmondható, hogy lakosságarányosan nálunk halnak meg legtöbben koronavírus-fertőzés következtében. Megelőztük a cseheket is.

Leadfotó: 123rf

Oldalak