Friss: Meghaladta a második hullám során tapasztalt értékeket a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Ez azt jelenti, hogy a következő napokban megemelkedhet a fertőzések száma. Ezekben a városokban a legaggasztóbb a helyzet.

Még messze nincs vége a harmadik hullámnak

A 10. héten tovább növekedett a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja, az eredmények meghaladták az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket – közölte az NNK a honlapján. A vizsgált szennyvízminták esetében emelkedés mérhető Budapest központi szennyvíztisztító mintájában, Miskolcon, Szombathelyen, Zalaegerszegen. A többi városban a koncentráció stagnált, míg csökkenés ezen a héten sem volt sehol tapasztalható egyik településen sem.

A szennyvízvizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi. A kutatás célja a járványügyi vizsgálatok kiegészítése mellett, hogy támogassa az előrejelzést. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján a környezetegészségügyi adatokat ismertetve kijelentette, egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére. Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza.

Soha nem haltak meg annyian a koronavírus-járvány alatt Magyarországon, mint tegnap. Szlávik János elmondta, mintegy öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora.

Leadfotó: Jenny Kerner / Pexels

Oldalak