Úgy tűnik, megvan az első ország, amely legyőzte a koronavírust

Náluk már kialakult egyfajta közösségi immunitás a kórral szemben, mely több mint egy esztendeje tartja sakkban a világot.

Csaknem 5 millió izraelit már kétszer is beoltottak

Eran Szegal, a Weizmann Tudományos Intézet informatikus-biológus professzora szerint lehetséges, hogy Izraelben kialakult a magas fokú átoltottság miatt egyfajta közösségi immunitás, amely lehetővé teszi újabb járványügyi korlátozások feloldását. Az országban január folyamán tetőzött a járvány harmadik hulláma, amelyben több mint 95 százalékban a brit változatot azonosították, de mostanra 97 százalékban csökkent a naponta azonosított új esetek száma.

Csaknem 5 millió izraelit már kétszer beoltottak, a pészahi és húsvéti családi és közösségi összejövetelek sem okozták az új fertőzések számának emelkedését, és ezért az egészségügyi minisztérium illetékesei a korlátozások további enyhítését tervezik, többek közt a szabad téri maszkviselés elhagyását.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egy súlyosan fertőzött "piros" település van (egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban), egy "narancssárga" hely (a Lakia nevű beduin város szintén a Negev-sivatagban), és csak húsz kissé fertőzött "sárga" települést tartanak nyilván a 258 "zöld" város és falu mellett, ahol alig, vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2