Azt hittem, csak megfáztam, de Covid volt - innen tudtam a különbséget

Most, hogy beköszönt a hűvös idő, egyre többen leszünk betegek - de hogyan tudjuk ténylegesen megkülönböztetni a koronavírust az influenzától vagy a megfázástól?

Influenza, megfázás és koronavírus

Az ősz és a hideg beköszöntével párhuzamosan általában a megbetegedések száma is nő, hiszen sokan leszünk influenzásak vagy könnyebben megfázunk, mint eddig. Azt tudjuk, hogy a koronavírusnak is nagyon hasonló tünetei vannak, mint az említett problémáknak, ezért nem egyszerű megkülönböztetni a Covidot például egy sima meghűléstől. Nemrég az egyik ismerősünk beszélt nekünk arról, miből ismerte fel, hogy a rosszulléte nem egyszerű, szokásos szezonális betegség, hanem korona. Pár napja a BBC is készített a témában egy szuper összefoglaló videót, ezek alapján a következőkben megpróbáljuk felvázolni, miként tudod eldönteni, hogy szimpla megfázásról vagy esetleg a Covidról van-e szó, amennyiben tüneteid lennének.

A tünetek alapján csoportosítjuk az egyes betegségeket

LÁZ A magasabb láz - amiről 37,8 fok fölött beszélünk - a koronavírus egyik alapvető tünete, viszont influenza esetében ugyanúgy előfordulhat. Ha szimpla megfázásról van szó, ritkán megy fel ennyire a hőmérő mutatója. Önmagában tehát ez a tünet még nem ad okot Covid-gyanúra.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!