Megdöbbentően rövid idő után kezd csökkenni a harmadik oltás hatása az omikron ellen

A britek egészségügyi biztonsági ügynökségének jelentése megerősíti azt a feltételezést, aminek már számos szakértő hangot adott: az eddigi védőoltások kevésbé eredményesek és gyorsabban veszítenek erejükből az omikron ellen, mint a korábbi vírusváltozatok - például a delta varián - ellen.

Így védenek a vakcinák az omikron ellen

Az Egyesült Királyság egészségügyi biztonsági ügynökségének friss beszámolója szerint a harmadik oltások hatékonysága már 10 hét elteltével csökkenésnek indulhat az omikron variáns esetében - idézi a The New York Times a jelentésben foglaltakat. Fontos azonban hozzátenni, hogy a védőoltások még mindig eredményesen védenek a súlyos, illetőleg a halállal végződő megbetegedéssel szemben, a tünetes fertőzés meggátolása terén azonban egyre kevésbé mutatkoznak hatékonynak. Ugyanakkor a szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy mivel ez a vírusmutáció rendkívül újnak számít, egyelőre nincs elegendő súlyos omikronos eset egy alaposabb kutatáshoz, mely felmérhetné, valójában mennyire megbízhatóak, sikeresek a vakcinák a komolyabb betegség megelőzése terén. A britek egészségügyi biztonsági ügynöksége azt nyilatkozta, pár hét múlva már pontosan megbecsülhetik a harmadik oltások hatásosságát e téren.

A britek jelentése az AstraZeneca, a Pfizer és Moderna koronavírus elleni vakcináival oltott személyek adatain alapul, és megerősíti, hogy az eddigi védőoltások kevésbé eredményesek és gyorsabban veszítenek erejükből az omikron ellen, mint a korábbi vírusváltozatok - például a delta varián - ellen.

Fotó: 123rf

Lapozz, jövünk a további részletekkel!

Oldalak