Megjósolható, hogy kinél lehet halálos kimenetelű a koronavírus-fertőzés

Az orvosok eddig nem tudták azonosítani azokat a betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy belehalnak a betegségbe. Most kidolgoztak egy módszert, amellyel meg lehet becsülni, kinek van nagyobb esélye a halálozásra.

Ezen múlhat, hogy ki hal bele a Covid-fertőzésbe

A Montréali Egyetem kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével viszonylag biztosan megmondható, melyik Covid-betegnek van nagyobb esélye az elhalálozásra – adta hírül a 24.hu egy az EurekAlerten megjelent sajtóközleményre hivatkozva. A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szervezetben található vírusmennyiség alapján elég jól megbecsülhető, kit fog rosszabbul érinteni a betegség.

A Covid-19 kezelésében elért előrelépések ellenére az orvosok még mindig nehezen tudják azonosítani azokat a betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázata annak, hogy belehalnak a betegségbe. Számos biomarkert azonosítottak más kutatások során, de a paraméterek sokaságával való zsonglőrködés klinikai környezetben nem lehetséges, és akadályozza az orvosok gyors döntéseit.

Dr. Daniel Kaufmann professzor és csapata dolgozta ki most azt a módszert, amellyel a SARS-CoV-2 genetikai örökítőanyaga, a vírus-RNS vérben található mennyisége alapján meg lehet becsülni, kinek van nagyobb esélye a halálozásra. „Tanulmányunkban meg tudtuk határozni, hogy mely biomarkerek jósolják a mortalitást a tünetek megjelenését követő 60 napon belül” – mondta Kaufmann, a tanulmány társszerzője.

Kaufmann csapata 279 olyan betegtől gyűjtött vérmintát használt, akik Covid-19 miatt szorultak kórházi kezelésre. Az állapotuk az enyhétől a kritikusig húzódott. Ezek felhasználásával mérték meg a gyulladást okozó fehérjék mennyiségét a vérben, és keresték azokat, amelyek kiemelkedtek a többi közül. Emellett vizsgálták a szervezetben a vírus RNS mennyiségét, valamint a vírust megcélzó antitestek szintjét is. A mintákat a tünetek megjelenése után 11 nappal vették, és a betegeket legalább 60 napig monitorozták ezt követően. A kutatók két különböző kórház mintáin is tesztelték a modellt, mindegy volt, melyiket nézték, az előrejelzések működtek.

Az általunk mért összes biomarker közül a vérben lévő vírus-RNS mennyisége függ össze közvetlenül a mortalitással, és ez adta a legjobb prediktív választ, miután modellünket a beteg korához és neméhez igazítottuk” – mondta Elsa Brunet, a tanulmány társszerzője.

Alig pár napja jelent meg a szupermutánsnak is titulált vírusvariáns, máris rengeteg információ terjedt el róla. Sokan rögtön megkongatták a vészharangot, de a szakértők szerint pánikra egyelőre nincs ok.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak