10 érdekes tény a körtéről, amikről még biztosan nem hallottál

Mi olyan különleges a körtében? A pozitív és negatív hatásai mellett 10 érdekes tényről lesz szó, amit bizonyosan kevesen ismernek.

A körte előnyei és hátrányai

Az alma után a második legnépszerűbb gyümölcs a körte. Ez a gyümölcs magában is finom, de hasznosítható sok étel elkészítéséhez és sütéséhez. Desszertként és egészséges snack-ként is lehet tárolni.

A körte gyümölcse cukrot, A-, B1-, B2-, E-, P-, PP-, C -vitamint, karotint, folsavat, katekineket, nitrogéntartalmú vegyületeket tartalmaz. A fruktóz nem igényli a körte inzulin feldolgozását, így előnyös cukorbeteg és fogyókúrázók számára. Fogyasztása pozitív hatást eredményez a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdődnek, kiválképp ha szívritmuszavar is fennáll. Ugyanis a körtében található kálium szabályozza a szív működését és normalizálja a ritmust. A körte állapotos nőknek és gyermekeknek is ajánlott, folsavtartalma miatt. A körte emellett serkenti az emésztőrendszert, javítja az anyagcserét, támogatja a vesét és a majat. És természetesen az immunrendszerünket is erősíti.

Azonban ha gyomorbajaid vannak, különösen fekélyek, akkor jobb elkerülni. És mivel károsítja a gyomorfalat, így éhgyomorra sose fogyaszd! Érdemes a körtére vizet inni, hogy elkerüld az emésztési zavarokat és a hasi fájdalmat. Amellett, hogy a körte rendkívül egészséges, túlzásba sem kell vinni: napi 2 körténél ne egyél többet!

Nézzük, mi az a 10 érdekesség!

1. A rómaiak szerettek körtét enni sajttal vagy főzve.
Kattints a további képekért!

Oldalak