Ők lehetnek azok, akik genetikailag ellenállóak a koronavírussal szemben

A szakértők már keresik azokat az embereket, akik ellenállóak a Covid-19 kórokozójával szemben.

Genetikai tényezőkön is múlhat, ki kapja el a vírust

Egy új kutatási projekt szakértő úgy vélik, a koronavírussal szembeni genetikai rezisztencia hozzájárulhat ahhoz, hogy legyőzzük a pandémiát - adta hírül a ScienceAlert nevű portál. Evángelosz Andreakosz, az Athéni Akadémia munkatársa vezeti azt a kutatócsoportot, mely jelenleg kifejezetten olyan embereket keres, akik genetikailag ellenállók lehetnek a kórokozóval szemben.

A világjárvány 2020-as kirobbanását követően kiderült, hogy a SARS-CoV-2 fertőzése meglehetős változatosságot mutat. Bizonyos esetekben a betegek teljesen tünetmentesen esnek át a koronavíruson, és ott a másik véglet, amikor a páciensek kórházi kezelésre - szélsőségesebb esetekben mesterséges lélegeztetésre - szorulnak. Az is előfordul, hogy valakinek a családja ugyan fogékony a fertőzésre, őt magát viszont mégis elkerüli a koronavírus.

A szakemberek legfrissebb álláspontja szerint bizonyos genetikai faktorok állhatnak azon ritkaságszámba menő esetek hátterében, melyekben egy személy annak ellenére sem fertőződik meg a vírussal, hogy ismételten és intenzíven kitett a Covid 19-nek.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2