Ők azok, akiknél élethosszig tartó védettség is kialakulhat a koronavírus ellen

A Nature című folyóiratban megjelent egy fontos tanulmány, mely azt boncolgatja, mennyi ideig élvezhetnek védettséget azok, akik enyhe tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen.

Hosszú ideig fennállhat az immunitás

Akár megfertőződéssel, akár oltás révén keletkezik, a koronavírussal szembeni immunitás még mindig ingoványos terep, hiszen napjainkban - bő egy évvel a világjárvány kirobbanását követően - is szakajtónyi, még a nemzetközi tudományosságban is tisztázatlan kérdést vet fel. A Nature című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, mely megpróbál rendet vágni a homályos részletek sűrűjében. A kutatók azt vizsgálták, vajon mennyi ideig maradnak immúnisak azok, akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Azt találták, hogy 11 hónappal a megfertőződés után is lehetnek antitestek a Covid-betegek vérében, ez pedig akár élethosszig tartó védettséget is jelenthet - adta hírül a Science Daily.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának tudósai kimutatták, hogy a fertőzést követő pár hónap során tényleg jelentősen csökken az antitestek száma a vérben, de ez teljesen szokványos folyamat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy megszűnne a védettség. Ha az antitestek száma elér egy bizonyos szintet, utána tetőzni kezd. Az orvosok 11 hónappal a megfertőződés után is detektáltak antitesteket vizsgálati alanyaik vérében, ami arra utal, hogy az immunitás meglehetősen hosszú ideig fennállhat.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2