Kivörösödött bőr és égő arc? Így kezeld a kellemetlen bőrbetegséget

A napsütésben, melegben könnyen kipirosodik, ég az arcod, esetleg értágulataid is vannak? A következő cikkben a rosacea tüneteiről, kezelési lehetőségeiről tudhatsz meg többet.

Nőknél gyakoribb

A rosaceás tünetek megjelenéséért genetikai faktorok, belső tényezők (hormonális változás, emésztési panaszok) és külső tényezők (időjárás), egyaránt felelősek lehetnek. Leggyakrabban a 40-50 év körüli, menopauza időszakát élő nőknél alakul ki. Az arcon megjelenő tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomás-ingadozás, az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, és néhány esetben az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Stádiumok

A betegségnek három stádiuma van – a kezdeti enyhe panaszoktól a „borvirágos” orrig. Az első tünet az arcon jelentkező bőrpír, amely kezdetben csupán rövid ideig tartó arcpirulás, melegségérzet. Később az értágulatok tartósan megmaradnak, a bőrpír állandósul. A következő fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon (esetleg szemnél, nyakon) gyulladt, gennyes csomók jelennek meg.

A harmadik stádium kialakulásához szükséges néhány év vagy évtized, amely időtartam alatt a gyulladt csomók összefüggővé válhatnak. Főként férfiaknál, az arc egyes részein - jellemzően az orr vagy az áll területén - faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, vagyis kialakul a karfiolszerűen megvastagodott bőr, amelyet sokan az alkoholfogyasztással kapcsolnak össze.

Fotó: femside.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!