Egészség

Ez a kézmosáskor elkövetett szokás még annál is rosszabb, ha egyáltalán nem mosnál kezet: Mutatjuk, min kell azonnal változtatnod

Az elmúlt két évben a Covid miatt kitartóan emlékeztettek minket a kézmosás fontosságára. De jó eséllyel eddig egy másodpercig sem gondoltál arra, hogyan szárítsd kéne szakszerűen megszárítani őket.

Egy elrontott kézszárítás rosszabb, mint egy meg nem történt kézmosás

Egy szakértő szerint azonban az, hogy nem szárítjuk meg a kezünket a WC-használat után, még rosszabb lehet, mintha egyáltalán nem mosnánk meg. 50 éves tapasztalattal rendelkező mikrobiológus, Dr. David Webber, aki többek között a Swansea-i Egyetemi Főiskolán is dolgozik, azt állítja, hogy azok az emberek, akik nem szárítják meg megfelelően a kezüket, "antiszociálisnak" nevezhetők.

Az olyan baktériumok, mint az E. coli, jól érzik magukat a nedves felületeken, beleértve a kezet is. Korábbi kutatások szerint az emberek által a felületeket szennyező mikrobák 85 százaléka akkor terjed, amikor a kezek még nedvesek. A közhigiénia javítása érdekében Dr. Webber most a világ nyolc legnépszerűbb kézszárítási módszerét rangsorolta a legjobbtól a legrosszabbig.

A lista élén a "sebész" áll - az ujjainkat minden zugban végigfuttatjuk a kézszárító alatt. Ez segít abban, hogy a kezek teljesen nedvességmentesek és baktériummentesek legyenek. Talán nyilvánvaló, hogy az úgynevezett "cseppszáraz dodger" a legrosszabb, aki egyáltalán nem törődik azzal, hogy megszárítsa a kezét.

"A világjárvány a WHO, a CDC és az NHS által közzétett útmutatókkal ráirányította a figyelmet a helyes kézmosás módjára. A kézszárítás helyes eljárásairól azonban nem volt ilyen útmutatás, ami ugyanilyen fontos. A nem megfelelő kézszárítás kevésbé higiénikus lehet, mint az, ha egyáltalán nem mossuk meg a kezünket. A kutatások kimutatták, hogy a baktériumok átvitele közvetlen kapcsolatban áll a kézszárítás idejével és hatékonyságával, a baktériumok átvitele fokozatosan csökkent, ahogy a vizet eltávolították" - mondta Webber.

A sebész módszer után Dr. Webber azt állítja, hogy a kézszárítás következő legjobb módja az, ha a szárító alatt dörzsölgetjük a kezünket, az extra súrlódást kihasználva segít eltávolítani a vízcseppeket. A szárító használata előtti kézrázás a nedvesség eltávolítása érdekében szintén hatékony.

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.