Egészség

Mik azok az öblítés nélküli kéz- és felületfertőtlenítők?

Vannak a piacon olyan kéz- és felületfertőtlenítők, melyek öblítés nélküliek, azaz egyszerűen csak használjuk a megadott felületen őket, és nem szükséges utána a lemosásuk. A kézmosás jellemzően úgy történik, hogy valamilyen szert használunk, majd azt vízzel eltávolítjuk. De vannak olyan termékek is, melyeknél nem szükséges a plusz víz használata. És ezt jól meg is tanultuk a 2020-as koronavírus-járvány idején!

A kézfertőtlenítő gél

Kezdjük a kezünk higiéniájával. Nézzük meg az Alpha-Dent-Higiénia Kft. kézfertőtlenítőit! Itt jól látható, hogy mennyi különböző típusú megoldás közül választhatunk. Kaphatók kendők, szappanok és különböző oldatok is.

Amit már az elején érdemes leszögezni, az az, hogy egy kézfertőtlenítő gél nem arra való, hogy a szennyeződést eltüntesse a kezünkről. Az ilyen készítményeknek a fertőtlenítést kell tudniuk megoldani, nem pedig a tisztítást. Viszont egy nem megtisztított felületen nem is tudják 100%-osan kifejteni a hatásukat.

Épp ezért nagyon fontos, hogy először a tisztítással végezzünk, és csak utána használjuk a fertőtlenítéshez a megfelelő szert. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egy ragacsos szennyeződésréteg keletkezhet a tenyerünkön. Arra is ügyelni kell, hogy sérült területen ne alkalmazzuk, mert irritálhatja ezt a részt.

A termék kiválasztása során érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kiszemelt készítmény valóban kézfertőtlenítő gél-e, vagy csak kéztisztító? Ez utóbbi esetben megvan az alkoholtartalom, de nem lett bevizsgálva a termék, így nem is lehetünk biztosak a hatásában.

A kézfertőtlenítő kendő

Ez egy kézfertőtlenítővel átitatott kendő, melyet kiválóan lehet alkalmazni a kéz mellett tárgyak esetén is. Alaposan átdörzsöljük vele a kezelni kívánt területet, majd várunk. Ugyanis nem fejti ki a hatását azonnal. Ehhez szükség van legalább 30 másodpercre vírusok és baktériumok esetén. Azonban a tuberkulocid hatás eléréséhez 1 percnek is el kell telnie!

Előnye még, hogy nemcsak fertőtlenít, de igazából tisztít is. Kisebb szennyeződések esetén megfelelően használható azok eltávolítására.

A kézfertőtlenítő oldatok

Ezek a multifunkciós megoldások, melyek a kezünk és a felületek esetén is alkalmazhatóak. Használatuk hasonló a kendőhöz. Itt is erősen be kell dörzsölni a fertőtleníteni kívánt területet, legyen az akár a kezünk, akár egy felület. Majd 30 mp-et kell várnunk, tuberkulocid hatáshoz pedig 1 percet. Ha felületet fertőtlenítünk, akkor a maradék szert el kell távolítani a használatot követően.

Mint látható, a különböző típusú szerek között nincsenek nagy különbségek. Ugyanakkor praktikusság szempontjából nem mindegy, hogy mikor melyiket használjuk. Ha megfelelően kombináljuk őket, akkor a lehető legjobb hatást érhetjük el, a számunkra legkényelmesebb módon.

A Covid-19 járvány megjelenése óta tudjuk, hogy mennyire fontos a fertőtlenítés. Ne essünk abba a hibába, hogy pár éven belül megfeledkezünk erről, használjuk ezeket a szereket napi szinten!

Oldalak

Egészség
Home&Design
Elsőre furcsa és kissé feleslegesnek ható trend ütötte fel a fejét a lakberendezés területén.
Lifestyle
Ezek a tettek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis pozitív irányba változhat az életed általuk.
Fashion&Beauty
Az intim területekről való gondoskodás elengedhetetlen része a megfelelő fehérnemű kiválasztása. Eddig talán nem is gondoltad volna, de bizony akad néhány típusú fehérnemű, melyek súlyos problémákhoz...