Ennyi kávét szabadna innod 60 év felett – az eredmény gyakorlatilag döbbenetes

Egy új tanulmány a kávéfogyasztás és a fizikai gyengeség kockázatának csökkenése közötti összefüggést vizsgálta. Ebből kiderült az is, hogy mennyi kávét szabadna fogyasztani 60 év felett.
A reggeli élénkítő biztos, hogy annyira egészséges idős korban is, mint fiatalon?
A kávé története a 9. századi Etiópiáig nyúlik vissza, ahol a legenda szerint egy kecskepásztor figyelte meg, hogy állatai különösen élénkek lettek, miután egy bizonyos bokor piros bogyóit ették. A bogyókat később pörkölték, főzték, és így született meg a kávéital.
A 20. században a kávé már globális árucikké vált, és mára a világ egyik legkeresettebb mezőgazdasági terméke. A reggeli kávézás szokása különösen az iparosodás korában vált általánossá, amikor az embereknek korán kellett kelniük, és szükségük volt egy kis élénkítőre a munkanap kezdetén. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai szerint naponta több mint 2 milliárd csésze kávét fogyasztanak el világszerte.
Ugye Magyarország szintén ott van a nagy kávéfogyasztó nemzetek között. Nálunk is az átlagos napi fogyasztás 2–3 csésze körül mozog. Nagyjából ennyit is tartanak egészségesnek, de a lényeg, hogy 200 mg koffeint ne lépjük túl. Az elmúlt évtizedekben a kávé egészségre gyakorolt hatásairól rengeteg kutatás született – és a korábbi aggodalmakkal szemben ma már egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a mértékletes kávéfogyasztás kifejezetten jótékony.
Azonban mi a helyzet, ha idősebb korban fogyasztjuk a kávét? Sokan teszik fel jogosan a kérdést, hogy nem-e ártunk vele a szervezetünknek. Nos, a galériánkban megmutatjuk a döbbenetes eredményt!