Jövő héten érkezik az egydózisú vakcina Magyarországra – Ezt érdemes tudni a Janssen oltóanyagáról

A Johnson & Johnson oltóanyaga az első, amiből egy adag is elegendő a koronavírus elleni 85%-os védettség eléréséhez.

Érkezik a Janssen egydózisú vakcinája hazánkba

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján többek között az adatok alakulására hivatkozva elmondta: úgy tűnik, talán elértük, illetve a napokban elérhetjük a járvány harmadik hullámának platófázisát.

Müller Cecília hozzátette: tekintettel azonban arra, hogy az országban jelenleg elsősorban a vírus brit variánsa fertőz, nem lehet megmondani, meddig tart a „platószakasz”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „ez rajtunk is múlik”, továbbra is fontos betartani a szabályokat azoknak is, akik már a második adag védőoltásukat is megkapták. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy bár a beoltottak egészsége biztosított, sokan várnak a védőoltásra, felelősséggel tartozunk egymás iránt – jelentette ki.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy már 2 608 084 ember kapott koronavírus elleni védőoltást Magyarországon, 1 077 947-en a második adagot is megkapták. „Ez rendkívül örömteli, hír, mert a lakosság 26 százaléka beoltottá vált” – jelentette ki. Hozzátette, ez lakosságarányosan az európai uniós átlag kétszerese.

Továbbra is ötféle vakcinával oltanak Magyarországon és tárgyalnak hatásos, biztonságos vakcinák beszerzéséről – mondta. Hozzáfűzte: a jövő hétre várják a Janssen 28 800 adagos oltóanyag-szállítmányát. Közölte: ez „ugyan nem jelentős mennyiség” ebből az egyadagos vektorvakcinából, de – mint hozzátette – ennek is örülnek, hiszen minden vakcina egy ember védettségét jelenti a betegség súlyos lefolyásától, szövődményes formáitól.

Hogy működik a Johnson & Johnson vakcina?

Mit kell tudni az egydózisú vakcináról? Galériánkból kiderül!

A nemzetközi piacon lévő vakcinák a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyagán kívül mind kétdózisúak, a Janssen hatékonysága azonban egyetlen adag beadása után a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szemben a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínál.
Kattints a további képekért!

Azt mondják, lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája között.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak