Egészség

Megkezdődik az oltás a Janssen egydózisú vakcinájával – Kiderült, kik kaphatják meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján számolt be arról, hogy megfelelőnek találták a Janssen egydózisú oltóanyagát, ezért megkezdődhet az ezzel való vakcináció Magyarországon.

Ellenőrizték, elfogadták, kezdődhet az oltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei a vizsgálatok alapján megfelelőnek találták a Janssen által gyártott koronavírus-vakcinákat, így hamarosan ezzel az oltóanyaggal is megindulhat itthon az immunizálás – hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy 52 800 Janssen-vakcina áll rendelkezésre, amely két adagban érkezett az országba: korábban 28 ezer, a napokban pedig 24 ezer adag.

Ezen oltóanyagok használata ezidáig nem volt engedélyezett, a szakértői vizsgálatok ugyanis hosszú időt vettek igénybe. Most azonban már felszabadítják ezeket a dózisokat, ugyanis megbizonyosodtak arról, hogy biztonságos és megfelelő minőségű ez a készítmény – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, az egyadagos oltást elsősorban a vidéki kistelepüléseket járó oltóbuszok használják majd fel, mivel ezekből nem kell ismétlőoltás, így pedig nem kell kétszer menniük a katonáknak ezekre a településekre.

Ezen kívül az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy terheléses támadás érte az időpontfoglaló rendszert, a rendszer helyreállítása folyamatos. Közterületeken, kereskedelmi üzletekben továbbra is kötelező maszkot viselni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak az éttermek belső terei, a kijárási tilalom kezdete pedig éjfél lesz. Müller Cecília elmondta, hogy már több mint 4,6 millió ember regisztrált, akiknek a 78 százaléka már meg is kapta az oltást.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
Samy Nacerit a Taxi-filmek tették világhírűvé, de ezt nem tudta igazán jól kihasználni. Sok botrányon van túl, ami azért meg is látszik rajta.
Lifestyle
Volt már hasonló ügy Magyarországon, és az elkövetőre gyakorlatilag kihívták a rendőrséget. A nyílt wifi-hálózat azonban veszélyes is lehet.
Lifestyle
A Kultkikötő az elmúlt évtizedek során a Balaton-part nyarainak egyik legfontosabb kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát. A forró hónapokban számtalan programmal várja a látogatókat, akik...