Izomfájdalom gyötör? Így hat a masszázsmedence az egészségedre!

Mindenki, aki használt már jakuzzit, tudja, milyen felszabadító érzés a pezsgőfürdőzés, de csak kevesen gondolnak arra, hogy milyen egyéb jótékony hatásai is vannak.

Viszlát fájdalom!

Kutatások bizonyítják, hogy a betegségek kialakulásának oka 80%-ban a stresszhez köthető. A meleg vizes terápia hatékonyan veszi fel a küzdelmet a stresszel, enyhíti az ízületi fájdalmat, az izmok feszességét, és javítja a vérkeringést, éppen ezért sok orvos ajánlja kiegészítő kezelésként a meleg vízben történő mozgást olyan problémák esetén, mint az ízületi érzékenység, vagy a krónikus hátfájás.

Hogyan hat a hidroterápia?

Mivel a testünk lebeg a vízben, az ízületeinkre nehezedő nyomás a vízbe merülve nagymértékben csökken. A meleg víz serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, és a nyújtást, végtagok mozgatását könnyebbé teszi. Ha hetente 2-3 alkalommal végzünk könnyű, nyújtó gyakorlatokat jakuzzinkban, azzal növelhetjük izmaink és ízületeink rugalmasságát és mozgásterjedelmét, és megelőzhetjük az ízületi sérüléseket. Azok, akiknek nehézséget okoz a mozgás a szárazföldön, a meleg vízben újra megtapasztalhatják, milyen könnyedén tudják mozgatni végtagjaikat. Ezen felül a masszázsmedence vízsugarának masszázs funkciója enyhíti az izmok feszülését és a diszkomfort érzetet is.

Igazi kényeztetés a testnek és a léleknek

A pezsgőfürdőzés nem csak a fizikai közérzetünkre van pozitív hatással, hanem lélektanilag is jótékonyan hat ránk. Több kutatás is bizonyítja, hogy a hidroterápiában részesülő betegek pozitív pszichológiai változásokon mennek keresztül a kezelés során. Csökken az idegesség, a depresszió, és javul a betegek általános hangulata. Aromaterápiával, ásványi sókkal kombinálva tovább erősíthetjük a pezsgőfürdőzés kényeztető érzését.

Milyen hatásai vannak a pezsgőfürdőzésnek?

  • 5 perc elteltével csökken a vérnyomás. A meleg víz serkenti a vérkeringést, a masszázsmedence használat a szív és érrendszerre hasonló hatással van, mint a kardiovaszkuláris gyakorlatok, jótékony hatását azonban erőfeszítés megtétele nélkül fejti ki.
  • 8 perc elteltével a vérkeringés javul a kéz és lábfejben, így melegebbnek érezzük végtagjainkat. Ez egy hideg téli napon igazán kellemes érzés.
  • 12 perc elteltével izmaink ellazulnak, a szövetek rugalmasabbá válnak, ezáltal fogékonyabbak lesznek a nyújtásra, és beindul a méregtelenítés folyamata.
  • 15 perc elteltével a kisebb fájdalmak mértéke enyhül.

A masszázsmedence hatása a fájdalomra

A kisebb, hétköznapi fájdalmak csökkentésére a legalkalmasabb a 34-36°C-os, testhőmérséklethez közeli víz. Ha a masszázsmedence vize ennél magasabb, 38-40°C-os, azzal lazítható az izmok feszessége, és enyhíthetők a stressz okozta fájdalmak, például a hátfájás. 40°C-nál melegebbre nem ajánlott felfűteni a jakuzzi vizét, mert nagyon gyorsan megemeli a testhőmérsékletet, és mesterséges lázas állapotot idézhet elő.

Ha jól esik, érdemes a pezsgőfürdőzés után hideg zuhanyt venni, ahogy az ókori rómaiak is tették. A hideg víz hatására a meleg vizű masszázsmedencében kitágult vérerek hirtelen összeszűkülnek, így a szervezetünkben lévő tápanyagok eljutnak a szervekhez, a méreganyagok kiürülnek. A meleg víz tágítja és tisztítja a pórusokat, a hideg pedig ismét összehúzza őket. A pezsgőfürdőzéshez egyébként az este a legjobb időszak, ilyenkor kifejezetten érdemes lefekvés előtt megmártózni a simogató habokban, mely hozzájárul az éjszakai pihentető alváshoz is. *

Tudj meg még többet itt! (x)

A pezsgőfürdőzés nem csak a fájdalomcsökkentésben segíthet, feltölt, ellazít és kiváló kikapcsolódást jelent az egész családnak. Ha kíváncsi vagy a masszázsmedence használat további előnyire, kattints ide: http://spatrendexpo.hu

*A hidroterápia alkalmazása előtt mindenképp kérje ki orvosa tanácsát, ha valamilyen betegségben szenved, vagy várandós

Fotó: spatrendonline.hu

Oldalak