10 tévhit a mellrákról, aminek eddig te is bedőltél

A mellrák az egyik leggyakoribb és legfélelmetesebb ráktípus a nők körében, így nem véletlen, hogy rengeteg tévhit kering róla. Most orvosok cáfolják meg a hamis állításokat, és figyelmeztetnek, hogy ne dőlj be nekik!

Tévhit: A mellrák az egyik leggyakoribb daganattípus a nők körében

Mind a férfiak, mind a nők körében a leggyakoribb daganattípus a tüdőrák, úgyhogy ha szeretnéd elkerülni a halálos kórt, akkor hagyj fel a dohányzással, vagy legalábbis figyelj oda a tüdőd egészségére. - figyelmeztet Dr. Colleen Doyle, a The American Cancer Society igazgatója.

Tévhit: Az önvizsgálatnak nincsen semmi értelme

Bár az önvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres szakorvosi szűrést, de nagyon hasznos lehet, és egyáltalán nem fölösleges. Így sokkal hamarabb felfedezheted, ha valami változás történik a melleiden, és azonnal tudsz beszélni az orvossal az aggodalmaidról - mondja Dr. Elizabeth Chabner Thompson, a Best Friends For Life (BFFL)-Co egyik alapítója.

Tévhit: A mammográfia mellrákot okoz

Igaz, hogy azok a nők, akiket fiatalon extrém mennyiségű sugárzás ér, sokkal nagyobb eséllyel nézhetnek szembe később mellrákkal. A rutin mammográfia azonban kevés sugárzással dolgozik, ráadásul nem is kell olyan gyakran menni, hogy ártalmas lehessen. Ezt a fajta vizsgálatot senkinek sem szabadna elmulasztania, hiszen segítségével kiszűrhető a korai stádiumban lévő daganat is - mondja Dr. Sean Fischer a Saint John's Health Center onkológusa.

Tévhit: Ha eltávolítanak egy tumort, akkor a rák továbbterjed

Semmilyen adatunk nincsen arról, hogy a tumor eltávolítása hozzájárulna a rák elterjedéséhez. Ha így lenne, semmi értelme nem lenne a sebészeti beavatkozásoknak - érvel Dr. Anton Bilchik, a Wayne Cancer Institute főorvosa.

Fotó: holisticvoice.org

Oldalak

Szólj hozzá Te is!