Ízletes vitaminforrás - Gomba

Az ókori egyiptomiak szerint a halhatatlanság jelképei voltak és királyi privilégium volt a gomba fogyasztása, az uralkodó betiltotta más ember számára a gomba ízének örömét.

A gomba fogyasztásának jótékony hatásait már évszázadok óta ismerjük. Sokan idegenkednek tőle, többek között azért, mert egyes fajtái mérgező hatásúak. Ezért roppant fontos körültekintően választani a típusai közül. Néhány tipp a választáshoz!

 

Kerti csiperke
A legismertebb fajták egyike, megtalálható fehér és barna változatban is. Elsőként Franciaországban termesztették. Kiváló szelén-, réz- és káliumforrás, magas a mangán és a cink tartalma. Egészségre kedvező hatása miatt nemcsak a vegetáriánusok számára ajánlott, kitűnő, könnyed étel lehet akár fogyókúrázók számára is. Angol kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a csiperkében olyan hatóanyagok vannak, amelyek befolyásoló erővel bírnak a betegségekre. Rák- és vírusellenes hatásúak. Egész évben hozzájuthatunk, de főszezonja tavasztól őszig tart.

Sárga rókagomba
Hazánkban több elnevezése is él a köztudatban, mint például a csirkegomba vagy a nyúlgomba. A legízletesebb fajtaként tartják számon. Az egész világon elterjedt, a franciák számos éttermet is elneveztek róla. Vásárlás előtt vizsgáljuk meg alaposan: a rókagomba tölcsér alakú, kalapja homorú, sárgás színű. Különleges ízvilágot képvisel, hiszen fehér húsa nyersen borsos, enyhén csípős ízű, illata ellenben egy üde kajszibarackéra hasonlít. Magas rost tartalmú, B3-vitamin-, vas-, réz- és káliumforrás. Étrendünkbe beillesztve a gyulladásos és autoimmun betegségek ellen veszi fel a harcot. Legcélszerűbb, ha sütve készítjük el, mert tápanyagi és hatóanyagi jól tűrik a magas hőmérsékletet, sőt még az ízeket is javítja.

Téli fülőke
Eredetileg Európából és Ázsiából származik. Akácgombaként is nevezik, a vadon termő fajtája kissé hal illatú, tönkje nem ehető. Vásárlásnál ügyeljünk néhány külső jegyére: szép fehér és tömör állagú legyen, a barnult, nyálkás példányoktól óvakodjunk, azok már nem alkalmasak fogyasztásra. Mindenképpen hűtőben tároljuk, és mielőbb használjuk fel, nem áll el sokáig. Karakteres íze miatt remek kiegészítője a salátáknak, mártásoknak, előételeknek, Japánban a miszoleves alapanyaga. Antioxidáns tartalma bizonyítottan pozitív hatással bír az egészségünkre.

Laskapereszke (buna-simedzsi)
A vadonban arról ismerhetjük meg, hogy csokrosan, magasan nő, főleg bükkfák törzsén találhatjuk meg, így nem meglepetés, hogy bükkfagombának is hívják. Íze dióra emlékeztet, különlegessége a fajtának, hogy akár 100 nap is szükséges ahhoz, hogy szedésre érett állapotba kerüljön. A hosszú érési folyamatnak köszönhetően húsa tömör, ropogós. Ügyeljünk arra, hogy nyersen kissé kesernyés ízű, ezért inkább süssük vagy főzzük. Növelhetjük jótékony hatását, ha más zöldségekkel együtt dobva-rázva sütéssel készítjük el.

Oldalak

Lifestyle
Ha poénosan akarjuk felfogni, akkor a marsi dohányboltban nem vehetnél cigit 30 évesen, de alkoholos itallal sem szolgálnának ki. Így megy ez, ha másképp működnek az évek a különböző bolygókon.
Sztárok
Az Ütős ötöst Till Attila vezeti, aki igyekezett megnyugtatni Magyar Elektrát, hogy ez csak egy játék, így nem szabad elkeserednie.
Lifestyle
A magyarok egyszerűen megőrülnek ezért a gyümölcsért nyáron. Sok szupermarketben már kapható a termék.