Indul a kullancsszezon - Ezeket ne tedd, ha megcsípett

Az enyhe télnek köszönhetően nem pusztultak el a vérszívók, így idén várhatóan még több kullancs lesz, mint máskor. De mi történik, ha megcsípnek bennünket? Mi az, amit nem szabad ilyenkor tennünk? Erre kerestük a válaszokat a cikkünkben.

Mit ne tegyünk?

  • Nem szabad elfelejteni testünk alapos átvizsgálását egy-egy kirándulás után. Érdemes a nehezen elérhető, szőrrel vagy hajjal borított testtájakat is részletesen átnézni. Tudnunk kell, hogy a kullancs igencsak pici, gyakorlatilag kisebb, mint egy gombostű, mielőtt az megszívná magát vérrel.
  • Ha kullancsot találtunk magunkban, felejtsük el a különböző krémeket, olajat vagy alkoholt, mert amennyiben ezzel kenjük be az állatot, az nem fog oxigénhez jutni és fulladozva csak még több kórokozót juttat a szervezetünkbe.
  • Ne nyomkodjuk és ne is tekergessük a kullancsot, mert ugyanazt az eredményt érjük el vele, mint a fentebb említett kenegetéssel.
  • Ne húzzuk ki azonnal, hanem miután a fejéhez közel megfogtuk, várjunk körülbelül fél percet, hogy az állat elengedje a bőrünket. Így könnyebb lesz kiszednünk és biztosan nem fog beleszakadni a feje.
  • Ha a feje mégis benne maradt a bőrünkben, ne pánikoljunk és ne kezdjük el piszkálni a sebet, mert az ettől másnapra begyulladhat. Ha nem nyúlunk hozzá, pár nap múlva az úgyis kilökődik magától.
  • Nem árt tudni, hogy a Lyme-kórt csak néhány héttel a csípés után tudja kimutatni a vérvizsgálat, ezért felesleges egyből elvégezni. Továbbá vegyük figyelembe azt is, hogy előfordulhat, hogy az üzletekben kapható tesztek nem mindig megbízhatóak és hibásan mutathatnak pozitív eredményt.

A következő oldalon a kullancs eltávolításáról láthatsz egy videót. Ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotó: ytimg.com

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Lifestyle
Az alábbi három csillagjegy egyike alatt születtél? Akkor várhatóan a te hetedet is próbatételek nehezítik meg.
Fashion&Beauty
A forró hónapok megérkezésével nemcsak a ruhatárunk frissül fel könnyed, szellős darabokkal, hanem a sminkünk is új, élénkebb és frissebb irányt vesz.
Lifestyle
A cukkini egy igazi szuperzöldség, hiszen egyrészt igencsak sokoldalú, másrészt remek hatással van az egészségre. Ráadásul gyorsan is nő, viszont ha szeretnéd, hogy egész nyáron legyen termésed, nem...