Indul a kullancsszezon - Ezeket ne tedd, ha megcsípett

Az enyhe télnek köszönhetően nem pusztultak el a vérszívók, így idén várhatóan még több kullancs lesz, mint máskor. De mi történik, ha megcsípnek bennünket? Mi az, amit nem szabad ilyenkor tennünk? Erre kerestük a válaszokat a cikkünkben.

Mit ne tegyünk?

  • Nem szabad elfelejteni testünk alapos átvizsgálását egy-egy kirándulás után. Érdemes a nehezen elérhető, szőrrel vagy hajjal borított testtájakat is részletesen átnézni. Tudnunk kell, hogy a kullancs igencsak pici, gyakorlatilag kisebb, mint egy gombostű, mielőtt az megszívná magát vérrel.
  • Ha kullancsot találtunk magunkban, felejtsük el a különböző krémeket, olajat vagy alkoholt, mert amennyiben ezzel kenjük be az állatot, az nem fog oxigénhez jutni és fulladozva csak még több kórokozót juttat a szervezetünkbe.
  • Ne nyomkodjuk és ne is tekergessük a kullancsot, mert ugyanazt az eredményt érjük el vele, mint a fentebb említett kenegetéssel.
  • Ne húzzuk ki azonnal, hanem miután a fejéhez közel megfogtuk, várjunk körülbelül fél percet, hogy az állat elengedje a bőrünket. Így könnyebb lesz kiszednünk és biztosan nem fog beleszakadni a feje.
  • Ha a feje mégis benne maradt a bőrünkben, ne pánikoljunk és ne kezdjük el piszkálni a sebet, mert az ettől másnapra begyulladhat. Ha nem nyúlunk hozzá, pár nap múlva az úgyis kilökődik magától.
  • Nem árt tudni, hogy a Lyme-kórt csak néhány héttel a csípés után tudja kimutatni a vérvizsgálat, ezért felesleges egyből elvégezni. Továbbá vegyük figyelembe azt is, hogy előfordulhat, hogy az üzletekben kapható tesztek nem mindig megbízhatóak és hibásan mutathatnak pozitív eredményt.

A következő oldalon a kullancs eltávolításáról láthatsz egy videót. Ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotó: ytimg.com

Oldalak

Lifestyle
Kíváncsi vagy a személyiséged legmélyebb rétegeire? Ez az egyszerű teszt többet mond el rólad, mint gondolnád.
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.