Immunerősítő gyümölcs: mangó

Hazánkban még nem igazán terjedt el teljes mértékben a mangó, pedig az egyik legfinomabb egzotikus gyümölcs, szinte már minden szupermarketban megtalálható.
A mangóról
A mangó a szömörce félék családjába tartozó, egzotikus, édes gyümölcs. Őshazája India, ahol szent faként tartják számon, körülbelül 4000 éve termesztik. A távol-keleti országokban a szerelem szimbólumának tartják. A mangó fa az ültetéstől számított 4-6 évben válik termőképessé, és akár a 20 méteres magasságot is elérheti. A gyümölcs ovális formájú, színe a citromsárga és a piros között mozog. A mangó mérete igen változó, a kisebbek a szilva méretével egyeznek meg, a nagyobbak elérhetik a dinnye nagyságát is.
Gyógyhatása
A mangó körülbelül 2/3-a víz, de rostokban igen gazdag. Legnagyobb mértékben kalciumot, foszfort és nátriumot tartalmaz, de vastartalma is említésre méltó. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin is. Az éretlen gyümölcsben C-vitamin található, ami véd a skorbut ellen, az érett gyümölcs pedig E-vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben. Csökkenti a koleszterinszintet és megpróbálja egyensúlyban tartani azt, segíti a vérképzést, immunerősítő hatással bír, vízhajtó hatású és méregtelenítő. Mellesleg a szépségápolásban is használatos hajbalzsamok alapanyagaként. A ősi indiaiak a levélből készült főzettek gyógyították a torokfájást, mandula gyulladást, fogfájást, mivel nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással bír.
Felhasználása
Sokféleképpen felhasználhatjuk, akár gyümölcssalátákhoz is, a gyümölcspépet torták, sütemények krémjéhez adhatjuk, gyümölcslevet készíthetünk belőle, a fagyikat is ízesíthetjük vele, sőt még kompótnak is kiváló.



























