Immunerősítő, emésztésjavító és cukorbetegség ellen is jó - Ennek a zöldségnek pont most van szezonja

A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldségünk, jótékony hatásait akár napestig sorolhatnánk. Cikkünkben ezúttal 7 érvet említünk, ami miatt érdemes fogyasztani!
Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását
A káliumtartalmú ételek fogyasztása ugyanannyira fontos, mint a nátriumbevitel csökkentése – különösen akkor, ha magas vérnyomással küzdünk. Egy felmérés szerint az amerikai lakosságnak mindössze 2 százaléka jut elég káliumhoz, pedig a megfelelő mennyiségű káliumbevitel akár 20 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Szerencsére a sütőtök erre remek megoldást jelent, hiszen tele van káliummal.
Segít megelőzni az asztmát
Azoknál az embereknél esélyes az asztma kialakulása, akik túl alacsony mennyiségű béta-karotint és túl kevés olyan antioxidánst fogyasztanak, amelyek a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Emiatt érdemes a sütőtök mellett minél több sárgarépát, sárgabarackot, sárgadinnyét vagy papayát is fogyasztani.
Csökkenti a rák kockázatát
Kutatások kimutatták, hogy a béta-karotin rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának kockázata, sőt, fiatal férfiak esetében a prosztatarák esélye is redukálható. Szerencsére a sütőtök tele van béta-karotinnal, ezért érdemes kihasználni, hogy éppen szezonja van.
Hatásos cukorbetegség ellen
Jó hír, hogy a magas rosttartalmú étrenddel csökkenthető a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje. Egy csészényi sütőtök nagyjából 6,6 gramm rostot tartalmaz, amely körülbelül negyede az ajánlott napi bevitel mennyiségének.