Immunerősítő, emésztésjavító és cukorbetegség ellen is jó - Ennek a zöldségnek pont most van szezonja

A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldségünk, jótékony hatásait akár napestig sorolhatnánk. Cikkünkben ezúttal 7 érvet említünk, ami miatt érdemes fogyasztani!

Megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását

A káliumtartalmú ételek fogyasztása ugyanannyira fontos, mint a nátriumbevitel csökkentése – különösen akkor, ha magas vérnyomással küzdünk. Egy felmérés szerint az amerikai lakosságnak mindössze 2 százaléka jut elég káliumhoz, pedig a megfelelő mennyiségű káliumbevitel akár 20 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Szerencsére a sütőtök erre remek megoldást jelent, hiszen tele van káliummal.

Segít megelőzni az asztmát

Azoknál az embereknél esélyes az asztma kialakulása, akik túl alacsony mennyiségű béta-karotint és túl kevés olyan antioxidánst fogyasztanak, amelyek a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Emiatt érdemes a sütőtök mellett minél több sárgarépát, sárgabarackot, sárgadinnyét vagy papayát is fogyasztani.

Csökkenti a rák kockázatát

Kutatások kimutatták, hogy a béta-karotin rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának kockázata, sőt, fiatal férfiak esetében a prosztatarák esélye is redukálható. Szerencsére a sütőtök tele van béta-karotinnal, ezért érdemes kihasználni, hogy éppen szezonja van.

Hatásos cukorbetegség ellen

Jó hír, hogy a magas rosttartalmú étrenddel csökkenthető a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje. Egy csészényi sütőtök nagyjából 6,6 gramm rostot tartalmaz, amely körülbelül negyede az ajánlott napi bevitel mennyiségének.

Fotó: janeshealthykitchen.com

Oldalak

Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!