Így védekezhetsz a parlagfű ellen

Sokan rettegve várták az augusztust, amikor elkezdődik a parlagfű virágzása. Ekkor az arra érzékenyek olyan kellemetlen tüneteket észlelhetnek magukon, mint a folyamatos tüsszögés, köhögés és könnyezés, esetleg szemviszketés. A citromsárga riasztást már ki is adták az ország északkeleti felére, a neheze azonban csak ezután jön: várhatóan a hónap végén még jobban megnehezíti életünket ez a fránya növény. Nézzük, hogyan védekezhetünk ellene!

Felismerés, irtás

A parlagfű terjedéséért mi magunk is felelősek vagyunk, nézzük át alaposan kertünket, udvarunkat, és ha észrevesszük, hogy nálunk is burjánzik, azonnal tövestől tépjük ki a földből! Sajnos a kaszálás és fűnyírás nem segít kiirtani, levágás után hamar újra kihajt. A probléma azonban ott kezdődik, hogy sokan nem is ismerik fel a növényt. Akár két méter magasra is megnőhet, dúsan elágazó, igen terebélyes gyomnövény. Levelei szárnyasan szeldeltek és kissé szőrösek, ami a fonákjára és a szárára a legjellemzőbb. Sárgás, fészkes virágja van.

Virágzása

A parlagfű virágzása július elején kezdődik, ám szezonja augusztus és szeptember környékén van. Hazánkban az erre allergiások száma meghaladja az egy milliót, ezért nem szabad félvállról vennünk a polleneket.

Ha kíváncsi vagy, hogyan kezelheted a kellemetlen tüneteket, lapozz!

Fotó: commons.wikimedia.org

Oldalak

  • 1
  • 2