Egészség

Tudtad? Így a legegészségesebb a tojás, gyakrabban ehetnénk ebben a formában

Nem túlzás azt állítani, hogy a tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszerünk, amely viszonylag olcsó és mindemelett gazdag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és különböző, a test számára is nélkülözhetetlen nyomelemekben. Azt kevesen tudják, hogy milyen formában fogyasztva a legegészségesebb. Most lerántjuk a leplet, nézzük, hogy mit mondanak a szakértők!

Hogyan készítsük?

A kutatók szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan készítjük el a tojást, ugyanis ez jelentősen befolyásolhatja az élelmiszer tápanyagprofilját. Nézzük meg a különböző elkészítési módokat:

Főzés

A tojás főzése biztonságosabbá teszi ezt az élelmiszert, ugyanis így minimalizálhatjuk a baktériumok "életben maradásának lehetőségét". A tápanyagok sokkal könnyebben emészthetőek, továbbá szervezetünk ebben a formában képes felhasználni a benne található fehérjék 91 százalékát, míg a nyers tojás esetén ez mindössze 51 százalék. A főzés segíthet abban is, hogy biotinhoz jusson a szervezetünk.

Buggyantás

Buggyantás során csökkenhet a tojás vitamin és antioxidáns-tartalma, ám ennek ellenére is kiváló tápanyag a test számára.

buggyantott tojás

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Döbbenetes időutazáson vett részt Ivancsics Ilona. A színésznő visszatért Gazdagrétre, ahol a Szomszédok című ikonikus teleregényt forgatták. A korhű kellékekkel készült fotósorozat azért is...
Sztárok
A RTL-en feltűnő zsűritagok nem tették zsebre, amit kaptak a színésztől. Szabó Győző anno szerepelt is a műsorban.
Lifestyle
Te elgondolkoztál már azon, hogy mik azok a dolgok, amik mindig megtalálhatóak a hűtődben és a konyhádban? A hollywoodi filmekben általában mindig látunk sört a hűtőben, de az nincs a magyarok...