Így hozd rendbe a sav-bázis egyensúlyodat!
Ha kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, az gyakran gyökerezhet a helytelen táplálkozási szokásainkban.
A sav-bázis egyensúly fontossága
A szervezetünkben zajló anyagcsere folyamatok egyik fontos alapfeltétele a kiegyensúlyozott sav-bázis szint, amely ha nem áll fenn megfelelő mértékben, gyakran produkálhatja a kimerültség, fáradtság tüneteit és hosszútávon komoly ásványi anyaghiányhoz, és egyéb szervrendszeri problémákhoz vezethet. Íme néhány tipp, ami segíthet a probléma kiküszöbölésében.
Savas: hús, hal, tojás, kolbász, sajt, gabonapehely, teljes őrlésű készítmények, tészta, rizs, kenyér, sütemény.
Semleges: olívaolaj, napraforgóolaj, kefir, méz, fehér cukor, tea, kávé, tej, kakaó, gyógytea, lágysajt.
Bázikus: burgonya, gyümölcs, zöldség, fejes saláta, gyógynövény, tejsavó, gyümölcsecet, gyümölcslevek, szárított gyümölcsök, ásványvíz.
A magas fehérjetartalmú élelmiszerek elősegítik szervezetünkben a megfelelő savtermelést, viszont ezt is kontrollálni kell, amiben a bázikus hatású élelmiszerek segítenek, melyekkel megelőzhetjük szervezetünk túlzott elsavasodását. Fontos szempont, hogy sok zöldég- és gyümölcsfélét fogyasszunk a kívánt eredmény fenntartása érdekében.